ΑρχικήΠεριοδικάLIFEΜην ξεχνάτε το τσάι

Μην ξεχνάτε το τσάι

Από τα πιο δημοφιλή ροφήματα μετά το νερό και τον καφέ. Κι ευτυχώς, γιατί το τσάι είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει την καρδιά, βοηθά στο αδυνάτισμα και ενδεχομένως να εμποδίζει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1.

Το τσάι προέρχεται από ένα φυτό με την ονομασία Camelia Sinensis και αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μία οικογένεια θρεπτικών ουσιών που αποδεδειγμένα προστατεύουν από αρρώστιες, όπως καρδιοπάθειες και καρκίνο αλλά βοηθούν και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Αυτό που διακρίνει τα αντιοξειδωτικά, είναι η ικανότητά τους να αφοπλίζουν τα ελεύθερα ριζίδια, τα οποία είναι αντιδραστικές ενώσεις που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και με παθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τα γηρατειά.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του τσαγιού ονομάζονται φλαβονοειδή. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει κατά μέσο όρο 200 φλαβονοειδή. Το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αφού δεν επεξεργάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με το μαύρο τσάι. Τα πιο γνωστά φλαβονοειδή, που περιέχει το τσάι, είναι οι κατεχίνες. Οι κατεχίνες δρουν προλαμβάνοντας τη διχοτόμηση των καρκινικών κυττάρων και μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, του δέρματος, του στομάχου, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος. Επιδημιολογική έρευνα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έδειξε ότι το ποσοστό καρκίνου του πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος είναι περίπου 40 με 70% χαμηλότερο σε γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερο από δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα σε σχέση με αυτές που το καταναλώνουν σπάνια ή και ποτέ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Έρευνες σε ασθενείς διαπίστωσαν την ικανότητα του τσαγιού -κυρίως λόγω των κατεχινών που περιέχει- να καθυστερεί την αρτηριοσκλήρωση, να δυναμώνει τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, να αραιώνει το αίμα και να μειώνει την πίεση. Άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε σχέση με εκείνους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες. Ακόμα, η κατανάλωση τσαγιού μειώνει την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1
Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι ενδεχομένως να μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το πράσινο και το μαύρο τσάι ενισχύουν την δράση της ινσουλίνης.

ΔΥΟ ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
Σύμφωνα με μελέτες, 2 – 5 φλιτζάνια ημερησίως είναι αρκετά. Επιπρόσθετα, η προσθήκη γάλακτος, γλυκαντικών ουσιών, ζάχαρης, μελιού ή λεμονιού δεν φαίνεται να επηρεάζει την αντιοξειδωτική δράση του. Στα άτομα με χαμηλό σίδηρο το τσάι μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του σιδήρου, οπότε είναι καλύτερα να καταναλώνεται ενδιάμεσα των γευμάτων.
Tips
O κάθε τύπος τσαγιού έχει τη δική του μέγιστη ώρα προετοιμασίας αλλά και θερμοκρασίας για την όσο πιο γευστική και αρωματική απόλαυση;

Συγκεκριμένα:
Πράσινο Τσάι: 1-2 λεπτά στους 75-80°C
Μαύρο Τσάι: 2-3 λεπτά στους 99°C
Τσάι Βοτάνων: 3-5 λεπτά στους 99°C

Νάταλυ Κυριακίδου
κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc)
www.natalykyriakidou.com

Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ