ΑρχικήΠεριοδικάLIFEΗ θρεπτική αξία του αυγού

Η θρεπτική αξία του αυγού

Μια δεκαετία πριν θεωρείτο έως και απαγορευτικό. Εκατοντάδες νέες μελέτες όμως, σε χιλιάδες άτομα, έφεραν την ανατροπή και έδειξαν την πραγματική αλήθεια για το πολύ θρεπτικό αυγό.

Η θρεπτική αξία του απορρέει κυρίως από την παροχή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Ένα αυγό μέτριου μεγέθους (60γρ.) παρέχει περίπου 7γρ. πρωτεϊνών, οι οποίες είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 60 – 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η ενεργειακή αξία ενός μέτριου αυγού είναι περίπου 90 θερμίδες. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι 7γρ., με τα περισσότερα από αυτά να περιέχονται στον κρόκο. Τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα.

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ένα αυγό περιέχει επίσης 180 mg χοληστερόλης και είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, D, E) και ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο). Είναι μία εξαιρετική διατροφή για τα παιδιά, όπως άλλωστε και για τα βρέφη. Είναι επίσης μία από τις τροφές που δίνονται στα βρέφη μετά τον απογαλακτισμό τους, σαν διατροφικό συμπλήρωμα στο γάλα (στον 8ο – 9ο μήνα ο κρόκος, στο χρόνο το ασπράδι). Το ασπράδι του αυγού, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τον κρόκο, είναι πρακτικά ελεύθερο λίπους και χοληστερόλης. Αποτελείται κυρίως (στο 98% – 99% του βάρους του) από νερό (88%) και πρωτεΐνες (10%). Βρίσκει επίσης κανείς μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και κυρίως Β12), καθώς και γλυκίδια. Ελάχιστη είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες (μόλις 1%). Η τακτική κατανάλωση αυγών φαίνεται να έχει προστατευτική δράση έναντι παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (η κυριότερη αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης των ηλικιωμένων).

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, για τουλάχιστον 2 δεκαετίες το αυγό αποκλείονταν ή περιορίζονταν από τη διατροφή ατόμων με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυξημένη χοληστερίνη αλλά και αθλητές που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Μάλιστα πριν μια δεκαετία επικρατούσε η σύσταση κατανάλωσης έως 2 – 3 αυγών την εβδομάδα από το σύνολο του πληθυσμού. Την ανατροπή των παραπάνω δεδομένων έφερε μια ανάλυση 224 μελετών σε περισσότερα από 5.000 άτομα για χρονική διάρκεια δυόμιση δεκαετιών, η οποία έδειξε ότι τελικά δεν είναι η χοληστερίνη των αυγών και γενικότερα της διατροφής που αυξάνει τη χοληστερίνη του αίματος αλλά η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές.

Μνήμη και αυτοσυγκέντρωση

Μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β και ειδικότερα της χολίνης, που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μνήμης και τη βελτίωση της ικανότητας της αυτοσυγκέντρωσης. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Ένα την ημέρα

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά κρέατα (όπως πανσέτα, παϊδάκια, μπριζόλα με το ορατό λίπος, λουκάνικα κ.ά.), ζωικά λίπη (όπως το βούτυρο που περιέχεται στα γλυκά) και τηγανιτές τροφές είναι υπεύθυνη για την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα. Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι απολύτως ασφαλής.

Αντιοξειδωτικό για καλή όραση

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι στη μείωση της όρασης λόγω γήρατος
Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για πολλές ασθένειες και ιδιαίτερα τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος.

ΔΡΑ Ελένη π. Ανδρέου
DProf, RD, LD κλινική διαιτολόγο – διατροφή και αγωγή υγείας

Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ