ΠΙΑΤΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗΠΕΡΙΚΛΗΣ ΡΟΥΣΟΥΝΙΔΗΣΣοκολατίνα του διαβόλου µε γκανάς

Σοκολατίνα του διαβόλου µε γκανάς

Συστατικά
125 γρ. (1 1/4 φλ.) κακάο,
180 ml (3/4 φλ.) καυτό νερό,
300 γρ. (2 φλ. + 2 κουταλιές) αλεύρι,
2 κουταλάκια µπέικιν πάουντερ,
½ κουταλάκι µαγειρική σόδα,
1/4 κουταλάκι αλάτι,
180 γρ. (3/4 σχεδόν φλ.) ξεπαγωµένο ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για άλειµµα,
400 γρ. (2 φλ.) ζάχαρη,
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας,
1 κουταλιά λικέρ καφέ (Kahlua π.χ.),
2 µεγάλα αβγά,
250 ml (1 φλ.) γάλα.
Γκανάς (Ganache):
300 γρ. (1 1/3 φλ.) κρέµα γάλακτος,
200 γρ. µαύρη σοκολάτα 60% κακάο, ψιλοκοµµένη,
30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο.
Σιρόπι:
125 γρ. (1/2 φλ. + 1 κουταλιά) ζάχαρη,
100 ml (6 ½ κουταλιές) νερό.
Βήματα

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ, τη µαγειρική σόδα και το αλάτι σε ένα µεγάλο µπολ (τα περνάτε από ψιλό σουρωτήρι). Διαλύετε το κακάο στο νερό ανακατεύοντας καλά, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνετε µια φόρµα/ταψάκι µε ελατήριο. Ύστερα, ντύνετε τον πάτο της µε ένα κοµµάτι αντικολλητική λαδόκολλα και τη βουτυρώνετε κι αυτήν.

Χτυπάτε µε το µίξερ σε µέτρια ταχύτητα το βούτυρο µε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λικέρ, µέχρι να γίνει σαν κρέµα και προσθέτετε ένα –ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπηµα, περιµένοντας να απορροφηθεί το ένα πριν βάλετε το άλλο. Ύστερα, προσθέτετε τµηµατικά το µίγµα του αλευριού, εναλλάξ µε το γάλα, και τέλος το διαλυµένο στο νερό κακάο.

Αδειάζετε το µίγµα στην προετοιµασµένη φόρµα και ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 30-40 περίπου λεπτά, µέχρι που ένα σουβλάκι που θα µπήξετε στο κέντρο του, να βγαίνει στεγνό. Το κρατάτε στη φόρµα να κρυώσει λίγο για 10 περίπου λεπτά, πριν το ξεφορµάρετε πάνω σε σχάρα. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Στο µεταξύ, ετοιµάζετε την γκανάς και το σιρόπι:Γκανάς: Βάζετε την ψιλοκοµµένη σοκολάτα µε το βούτυρο σε ένα µπολ. Ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέµα γάλακτος  µέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και περιχύνετε τη σοκολάτα ανακατεύοντας µε µια πλαστική σπάτουλα, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα και το αφήνετε στην άκρη σκεπασµένο.Σιρόπι: Ετοιµάζετε επίσης το σιρόπι: Βάζετε το νερό µε τη ζάχαρη σε ένα µπρικάκι και ανακατεύετε, µόλις να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα, όταν το µίγµα κοχλάσει, το αφήνετε να δέσει µόνο ½, το πολύ 1 λεπτό (χρονοµετρήστε το µε το ρολόι σας)Συναρµολόγηση: Κόβετε το κέικ σε τρεις (ή δύο µόνο) οριζόντιες φέτες. Βάζετε την κάτω φέτα πάνω σε πιατέλα την ραντίζετε µε σιρόπι και απλώνετε πάνω µια στρώση γκανάς. Συνεχίζετε τις στρώσεις, ραντίζοντας κάθε φέτα µε σιρόπι και απλώνοντας γκανάς και στο τέλος καλύπτετε ολόκληρο το κέικ µε γκανάς και αν θέλετε, κάνετε µε µια σπάτουλα διακοσµητικούς κυµατισµούς στην επιφάνεια.

 

Δείτε Επίσης