ΑρχικήΦαγητάΨάρια ολόκληρα στα κάρβουνα

Ψάρια ολόκληρα στα κάρβουνα

Συστατικά
6 ολόκληρα φρέσκα ψάρια, γύρω στα 450 γρ. περίπου το καθένα (λαβράκι, τσιπούρα, φαγκρί π.χ.), σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός ψυγείου για ½ ώρα),
6 κλωναράκια θυμαριού + 6 κλωναράκια μαϊντανού,
3 κουταλιές ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι,
λαδολέμονο για το σερβίρισμα.
Βήματα

Ετοιμάζετε την ψησταριά και τα ψάρια: Ανάβετε τα κάρβουνα και όταν ετοιμαστούν, τα χωρίζετε σε δυο «ζώνες». Στη μια πλευρά της ψησταριάς πρέπει να έχετε πολύ ψηλή θερμοκρασία και στη δεύτερη χαμηλότερη, γι’ αυτό τραβάτε περισσότερα αναμμένα κάρβουνα στη μια πλευρά (η μακρόστενη φουφού είναι ό,τι πρέπει). Στο μεταξύ, καθαρίζετε πολύ καλά τη σχάρα (απλή ή διπλή, που ευκολύνει το γύρισμα) για να μην κολλούν τα ψάρια (είναι απαραίτητο!).

Ύστερα, ετοιμάζετε τα ψάρια: Τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε όσο γίνεται καλύτερα με απορροφητικό χαρτί, τα αλατοπιπερώνετε μέσα κι έξω και μπήγετε στην κοιλιά τους από ένα κλωναράκι θυμαριού και μαϊντανού.

Βάζετε τη σχάρα (απλή ή διπλή) πάνω από τα κάρβουνα να ζεσταθεί καλά και ύστερα τη λαδώνετε με προσοχή, περνώντας τη με ένα λαδωμένο διπλό κομμάτι απορροφητικό χαρτί. Ψήνετε τα ψάρια στην πιο θερμή «ζώνη» για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η κάτω πλευρά τους, τα γυρίζετε με σπάτουλα και συνεχίζετε τα ψήσιμο για άλλα 5-6 λεπτά. Τα μετακινείτε στη λιγότερο θερμή «ζώνη» και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, για να ψηθούν σε βάθος (ελέγχετε αν είναι έτοιμα χαράζοντας με ένα μαχαιράκι). Τα σερβίρετε με λαδολέμονο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ