ΑρχικήΠεριοδικάTASTEΣοκολατόπιτα με ξηρούς καρπούς και πορτοκάλι

Σοκολατόπιτα με ξηρούς καρπούς και πορτοκάλι

Vegans, vegetarians, παλαιολιθικοί και όσοι έχετε γυρίσει την πλάτη στη ζάχαρη, στη γλουτένη και στα γαλακτοκομικά ενωθείτε! Η Άρτεμις Ευαγόρου σας έχει την πιο τέλεια, λαχταριστή συνταγή.

Συστατικά
Για τη σοκολατόπιτα
15 φοινίκια
½ φλ. αμύγδαλα,
½ φλ. φουντούκια
½ φλ. καρύδια (αν προτιμάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 ½ φλιτζάνι μόνο ένα είδος ξηρών καρπών από τα πιο πάνω)
2 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές χαρουπόμελο
2 γεμάτες κουταλιές κακάο
2 γεμάτες κουταλιές στερεό λάδι καρύδας
1 πρέζα αλάτι
Μια μεγάλη φέτα πορτοκάλι με τη φλούδα (διαλέξτε πορτοκάλι με λεπτή φλούδα)
Για την επικάλυψη
4 γεμάτες κουταλιές
στερεό λάδι καρύδας
3 γεμάτες κουταλιές κακάο
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι
ένα κουταλάκι εσάνς βανίλιας
4-5 κουταλιές σιρόπι
σφένδαμου (αληθινό maple syrup, όχι golden syrup με γεύση maple), αν δεν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 κουταλιές άβραστο μέλι.
Βήματα

Μουλιάστε τα φοινίκια σε καυτό νερό για 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα κουκούτσια και ρίξτε τα στο μπλέντερ (αν δεν έχετε πολύ δυνατό μπλέντερ, βοηθήστε το καημένο προσθέτοντας 2 κουταλιές από το νερό των φοινικιών). Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλέστε για λίγα λεπτά μέχρι να μαζευτούν σε μια ομογενοποιημένη μπάλα μέσα στο μπλέντερ.

Βάλτε το μίγμα σε ένα λαδωμένο ταψάκι 20 εκατοστών, πατήστε το καλά με ένα κουτάλι και βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει. Για την επικάλυψη ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει το λάδι καρύδας. Ξεκινήστε με 4 κουταλιές σιρόπι και προσθέστε ακόμη μια κουταλιά αν δεν είναι αρκετά γλυκό.

Περιχύστε πάνω από τη σοκολατόπιτα και βάλτε το ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Γαρνίρετε με ξύσμα πορτοκαλιού ή χοντροαλεσμένους ξηρούς καρπούς (μετά που θα περάσουν οι 2 ώρες στο ψυγείο). Αν θέλετε μπορείτε να το κρατήσετε πιο χαμηλό σε θερμίδες και να μη φτιάξετε επικάλυψη. Σε αυτή την περίπτωση πασπαλίστε με λίγη καρύδα όλη την επιφάνεια της σοκολατόπιτας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ