Τράιφλ με ροδοπέταλα

ΠΟΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Συστατικά
#Κρέμα#
250 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες,
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά,
150 γρ. ζάχαρη,
6 κρόκοι αβγών,
15 γρ. φύλλα ζελατίνας (δηλαδή 3 φύλλα των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.),
400 γρ. μασκαρπόνε ή στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (ή 200 γρ. από κάθε υλικό),
60 γρ. ροδόνερο.
#Σαβαγιάρ#
1 πακέτο σαβαγιάρ,
50 γρ. λικέρ τριαντάφυλλο,
50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες.
#Ζελέ#
500 γρ. λευκό γλυκό κρασί,
15 γρ. φύλλα ζελατίνας (δηλαδή 3 φύλλα των 5 γρ. ή 6 των 2,5 γρ.),
50 γρ. ροδόνερο,
3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής,
8 ροδοπέταλα από τριαντάφυλλα που δεν έχουν ραντιστεί (από κήπο, όχι από αυτά που βρίσκουμε στα ανθοπωλεία), πλυμένα, στεγνά και χοντροκομμένα.
Βήματα

#Κρέμα#
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.

Φτιάχνουμε μια κρεμ ανγκλέζ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε στο μπολ λίγο από το μείγμα του γάλακτος, ανακατεύουμε και χύνουμε πίσω στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα, μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά, να αρχίσει να αχνίζει και να φαίνεται πιο δεμένο. (Προσοχή: Δεν πρέπει να βράσει, γιατί θα κόψει.) Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει η κρεμ ανγκλέζ, μετράμε τη θερμοκρασία της με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και την αποσύρουμε μόλις αυτό δείξει 84°C-85°C.

Aδειάζουμε την κρεμ ανγκλέζ σε ένα σκεύος για να μη μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθούν κι άλλο οι κρόκοι.

Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας από το κρύο νερό και τα ρίχνουμε στην καυτή κρεμ ανγκλέζ. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να λιώσουν. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 35°C (δηλαδή να τη νιώθουμε στο χέρι ελαφρώς χλιαρή προς κρύα). Προσθέτουμε το μασκαρπόνε (ή το γιαούρτι) και το ροδόνερο. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς και να αρχίσει να πήζει.

#Σαβαγιάρ#
Κόβουμε τα σαβαγιάρ στα δύο. Ανακατεύουμε το λικέρ τριαντάφυλλο με το γάλα και βουτάμε εκεί για λίγο τα κομμένα σαβαγιάρ έτσι ώστε να ποτίσουν, αλλά όχι τόσο που να διαλυθούν. Σε ένα διάφανο μπολ με επίπεδο πάτο τοποθετούμε περιφερειακά τα σαβαγιάρ (όρθια) και καλύπτουμε με αυτά και τον πυθμένα. Ρίχνουμε στο μπολ ελάχιστη από την κρέμα. Είναι σημαντικό να έχει πήξει ελαφρώς η κρέμα γιατί, αν είναι πολύ ρευστή, θα χυθεί ανάμεσα στα σαβαγιάρ και θα τα ανεβάσει στην επιφάνεια. Βάζουμε το μπολ στην κατάψυξη για 10 λεπτά, έτσι ώστε να σφίξει η κρέμα και να σταθεροποιηθούν στη θέση τους τα σαβαγιάρ. Αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει για αρκετές ώρες.

#Ζελέ#
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε ένα μπολ με κρύο νερό.Ζεσταίνουμε το κρασί. Πριν πάρει βράση, το αποσύρουμε και ρίχνουμε σε αυτό τις ζελατίνες, στραγγισμένες από το νερό. Ανακατεύουμε προσθέτοντας το ροδόνερο και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει (προσοχή, να μην προλάβει να σταθεροποιθεί).

Αδειάζουμε το μισό μείγμα του ζελέ στο μπολ, πάνω από την κρέμα. Σκορπίζουμε από πάνω τα χοντροκομμένα ροδοπέταλα. Τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο έως ότου πήξει κάπως το ζελέ και σταθεροποιηθούν στη θέση τους τα ροδοπέταλα. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ζελέ και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο, για αρκετές ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί καλά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ