Βάση για τάρτες

Συστατικά
150 γρ. (1 φλ. + 1 κοφτή κουταλιά) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. (8 κοφτές κουταλιές) κρύο ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αβγού
1 κουταλιά κρύο νερό
Βήματα

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε τη ζάχαρη άχνη σε ένα µεγάλο µπολ. Προσθέτετε µέσα το βούτυρο (σε 8 κοφτές κουταλιές) και τρίβετε το µίγµα µε τα δάχτυλα, µέχρι να µοιάζει µε ψίχουλα. Προσθέτετε τον κρόκο και το νερό και ζυµώνετε στα γρήγορα το µίγµα να µαζευτεί σε σφικτή ζύµη. Την τυλίγετε σε πλαστική µεµβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε τη ζύµη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε λεπτό φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωµένη επιφάνεια. Ντύνετε το εσωτερικό µιας φόρµας/ταψιού για τάρτες, διαµέτρου 23 εκ. περίπου και ψαλιδίζετε το φύλλο που εξέχει στον περίγυρο. (Μπορείτε, αν δεν νιώθετε άνετα µε τον πλάστη, να απλώσετε τη ζύµη πιέζοντάς την µε τις παλάµες σας, για να καλύψει όσο πιο οµοιόµορφα γίνεται το εσωτερικό της φόρµας).

Τρυπάτε τη ζύµη µε πιρούνι σε πολλά σηµεία και ύστερα, απλώνετε µέσα ένα κοµµάτι αλουµινόχαρτο, πιέζοντάς το ελαφρά να πάρει το σχήµα της φόρµας. Γεµίζετε το αλουµινόχαρτο µέχρι πάνω µε ρύζι, φασόλια ή άλλα όσπρια και ψήνετε την τάρτα για 10-12 λεπτά. Τη βγάζετε, αφαιρείτε το ρύζι και το αλουµινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 10 περίπου λεπτά, µέχρι να πάρει ένα όµορφο ρόδινο χρώµα. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν τη γεµίσετε.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ