ΑρχικήΟι δικές σας συνταγές“Fish & chips” στο χαρτί

“Fish & chips” στο χαρτί

Μία συνταγή από τον Σεφ Γιαννάκη Αγαπίου

Σημείωση: Fish & chips

Ήταν ένα από τα πρώτα fast food της Βρετανίας, που έγινε ιδιαίτερα αγαπητό και προσιτό στις μάζες του λαού με τη ραγδαία ανάπτυξη του ψαρέματος με τράτα στη Βόρεια Θάλασσα και τις μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, που αποκόμιζαν κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1860 άνοιξε το πρώτο μαγαζί fish & chip (τηγανητό ψάρι και πατάτες) στο Λονδίνο και ιδιοκτήτης του ήταν κάποιος Εβραίος ονόματι Joseph Malin, που έψηνε τηγανητό ψάρι με τηγανητές πατάτες «κατά τον εβραϊκό τρόπο» όπως διαφήμιζε. Ήταν την ίδια εποχή που οι τηγανητές πατάτες ανακαλύφθηκαν στη Νέα Υόρκη και έκαναν την εμφάνισή τους και στη Βρετανία.

Συστατικά
3 φιλέτα μπακαλιάρου κομμένα σε λωρίδες σαν δάχτυλα (12 περίπου),
2 πατάτες κομμένες σε μπαστουνάκια,
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα,
1 φλ. περίπου αλεύρι,
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα,
αλάτι, πιπέρι,
μαγιονέζα για το σερβίρισμα (ή ξίδι),
λαδόκολλα και σελίδες περιοδικού ή κομμάτια χαρτιού εφημερίδας.
Βήματα

Κόβετε 4 κομμάτια λαδόκολλας στο μέγεθος μιας σελίδας περιοδικού και τα τυλίγετε σε χωνάκια. Φτιάχνετε επίσης 4 χωνάκια με σελίδες περιοδικού (ή ανάλογα κομμάτια εφημερίδας). Μπήγετε το κάθε χωνάκι λαδόκολλας μέσα σε ένα χωνάκι σελίδας περιοδικού.

Αλευρώνετε ελαφρά τα κομμάτια του ψαριού, τα βουτάτε στο αβγό και ύστερα τα ξανατυλίγετε στο αλεύρι. Τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά, τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τα αλατοπιπερώνετε.

Παράλληλα, τηγανίζετε τις πατάτες σε μπόλικο λάδι για να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, τις βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τις αλατοπιπερώνετε και αυτές.Μοιράζετε το ψάρι και τις πατάτες στα χωνάκια και τα σερβίρετε αμέσως, συνοδεύοντάς τα με μαγιονέζα (ή με ξίδι).

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ