ΣΥΝΤΑΓΕΣΓΛΥΚΑΠανακότα με γιαούρτι και φρούτα

Πανακότα με γιαούρτι και φρούτα

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα βανίλιας:

¼ φλ. νερό 

1 φακελάκι ζελατίνη

1 φλ. κρέμα γάλακτος

1 κλωναράκι βανίλιας ή φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

1/3 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική

¼ φλ. μέλι

2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

Λίγο λάδι για το άλειμμα  της φόρμας

Για το ζελέ φρούτων:

¼ φλ. νερό

1 φακελάκι ζελατίνη

2 νεκταρίνια ψιλοκομμένα

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλιές μέλι

2/3 φλ. χυμό ροδάκινο  ή πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνετε πρώτα την κρέμα βανίλιας: Βάζετε σε ένα μικρό μπρίκι το νερό και σκορπάτε μέσα τη ζελατίνη. Αφήνετε κατά μέρος να φουσκώσει λίγο.

Βάζετε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα. Μοιράζετε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος και με ένα κοφτερό μαχαιράκι βγάζετε τα σποράκια. Βάζετε το κλωναράκι στην κρέμα μαζί με τα σποράκια. Βράζετε την κρέμα. Μόλις πριν να κοχλάσει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρυσταλλική ζάχαρη και το μέλι. 

Βάζετε το μπρίκι με τη ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Προσθέτετε τη διαλυμένη ζελατίνη στη ζεστή κρέμα και ανακατεύετε καλά να αναμιχθεί και να είναι τελείως διαλυμένη. Περάστε την κρέμα από σουρωτήρι.

Βάζετε το γιαούρτι σε ένα μπολ. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και τη σουρωμένη κρέμα. Ανακατεύετε να αναμιχθούν.

Αλείφετε με λάδι μια φόρμα για πανακότα. Περιχύνετε μέσα το μίγμα της κρέμας και μεταφέρετε τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε να πήξει.

Φτιάχνετε το ζελέ φρούτων: Αναμιγνύετε σε ένα μπολ, τα κομμένα νεκταρίνια με τη ζάχαρη και το μέλι. Αφήνετε κατά μέρος. Βάζετε σε ένα μικρό μπρίκι το νερό και σκορπάτε μέσα τη ζελατίνη. Αφήνετε κατά μέρος να φουσκώσει λίγο. Βάζετε το μπρίκι με τη ζελατίνη σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη. Προσθέτετε στο μπρίκι το χυμό φρούτων και ανακατεύετε μέχρι να είναι εντελώς διαλυμένη η ζελατίνη.

Περιχύνετε τα φρούτα με το ζελέ και ανακατεύετε. Βάζετε τα φρούτα μαζί με το ζουμί τους πάνω από την πιχτή κρέμα βανίλιας. Μεταφέρετε ξανά τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να πήξει και το ζελέ των φρούτων.

Για να σερβίρετε αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ξεφορμάρετε την πανακότα και σερβίρετε.

Δείτε Επίσης