ΑρχικήΥγιεινάΕιδικοί λένεΨωμί, για διάθεση και ισορροπία

Ψωμί, για διάθεση και ισορροπία

Σημαντικό για μία ισορροπημένη διατροφή αλλά και για να βελτιώνει τη διάθεση. Το ψωμί, είναι απαραίτητο για τον οργανισμό, φτάνει να γνωρίζετε πώς να το καταναλώσετε. Το ψωμί ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων όπως και τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες, το κριθαράκι και άλλα. Μία φέτα ψωμί των 30 γραμμαρίων περιέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακα, καθιστώντας το μία σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι σημαντικό για μία ισορροπημένη διατροφή καθώς επίσης βελτιώνει και τη διάθεση. Ακόμα το ψωμί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο, ασβέστιο αλλά και σε φυτικές ίνες. Πολλές φορές είναι εμπλουτισμένο με φολικό οξύ, μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σημαντική για τη γρήγορη κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη, όπως στο νεογνό και στην εγκυμοσύνη.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ

Μία φέτα ψωμί των 30 γραμμαρίων ισοδυναμεί σε περίπου 80 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Η ποσότητα σε φυτικές ίνες διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει τις ίδιες θερμίδες με το άσπρο ψωμί και σε κάποιες περιπτώσεις περιέχει και περισσότερες. Βέβαια το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο καλό για την υγεία μας αφού περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του εντερικού μας συστήματος και μας κρατούν σε κορεσμό για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο φαγητό. Το πολύσπορο ψωμί, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ξηρούς καρπούς, προσφέρει περισσότερες θερμίδες από ότι το άσπρο ψωμί αλλά είναι και αυτό πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και μία εξίσου καλή επιλογή με το ολικής αλέσεως. Προσοχή όμως και σε διάφορους άλλους τύπους ψωμιού όπως το φραντζολάκι, το χωριάτικο αλλά και τα ψωμιά τύπου foccacia / ciabbata, αφού περιέχουν περισσότερες θερμίδες και είναι πιο επεξεργασμένα. Προτιμήστε ψωμί τύπου slice αφού είναι και πιο λίγη η ποσότητά του με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε και λιγότερες θερμίδες (μία φέτα slice λεπτή είναι περίπου 30γρ.).

3 ιδέες για να το περιλάβετε στη διατροφή σας

  1. Μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας με μία ή δύο φέτες ψωμί και κάποιο συνοδευτικό όπως τυρί ή γαλοπούλα.
  2. Για ελαφριά γεύματα προτιμήστε διάφορα είδη σάντουιτς όπως σάντουιτς με αυγό και μαγιονέζα διαίτης, πίτα ολικής αλέσεως με χαλούμι διαίτης, μικρό φραντζολάκι ολικής αλέσεως με μπιφτέκι και τυρί, σάντουιτς με τυρί κρέμα και καπνιστό σολομό αλλά και άλλα πολλά.
  3. Συνοδεύετε τα όσπριά σας πάντοτε με ψωμί αφού αυξάνει και την ποιότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν. Συγκεκριμένα τα όσπρια περιέχουν πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, η οποία μετατρέπεται σε υψηλής βιολογικής αξίας όταν τα συνοδεύσουμε με ψωμί.

Νάταλυ Κυριακίδου
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην παχυσαρκία (BSc, RD, MSc), www.natalykyriakidou.com

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ