ΑρχικήΥγιεινάΕιδικοί λένεΤρόποι να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία

Τρόποι να προλάβουμε την παιδική παχυσαρκία

Γράφει η Ιωάννα Μασούρα MSc (Southampton), BSc (Reading) Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

 

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας πράγμα που καθιστά τόσο το σχολείο όσο και την οικογένεια υπεύθυνους. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την γενικότερη υγεία του ατόμου τόσο σωματικά (αύξηση της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα, εμφάνιση αρτηριακής πίεσης και διαβήτη τύπου 2 κ.ά.) και ψυχικά (μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση). Το ευχάριστο είναι ότι οι γονείς με σωστή καθοδήγηση από τους επαγγελματίες υγείας μπορούμε να προλάβουμε αλλά ακόμη και να απαλλαγούμε από την παχυσαρκία στις μικρές ηλικίες.

 

Έτσι λοιπόν ας δούμε κάποιους απλούς τρόπους που προάγουν την καλή υγεία των παιδιών μας:

 1. Να θυμάστε ότι πάντα είστε ο καθρέφτης για τα παιδιά σας. Επομένως, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να τρέφεστε εσείς σωστά. Για παράδειγμα, εντάξτε νέα φρούτα και λαχανικά στο διατροφολόγιο όλης της οικογένειας και κάντε εσείς την αρχή περιγράφοντας τη γεύση, υφή και μυρωδιά.
 2. Ψωνίστε μαζί με τα παιδιά σας. Η επίσκεψη σε μια μεγάλη υπεραγορά μπορεί να αποτελέσει μια εκπαιδευτική εκδρομή για τα παιδιά διότι θα περιηγηθείτε στο μανάβικο, ψαραγορά, κρεοπωλείο και αρτοποιείο. Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε επεξηγήσεις για διάφορα τρόφιμα ακόμη, αν το παιδί σας δεν έχει ξαναδοκιμάσει κάποιο λαχανικό μπορείτε να τον ενημερώσετε για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας.
 3. Ετοιμάστε το εβδομαδιαίο διατρογολόγιο της οικογένειας μαζί με τα παιδιά σας. Αν τους δώσετε την ευκαιρία να διαλέξουν οι ίδιοι κάποια από τα γεύματα της εβδομάδας αυτό δείχνει ότι τους “ακούτε” δηλαδή, νοιάζεστε για τις προτιμήσεις τους. Φυσικά και δεν θα περιέχει το εβδομαδιαίο διατροφολόγιο μόνο μακαρόνια και μπιφτέκια αλλά θα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι η διατροφή μας πρέπει να έχει ποικιλία.
 4. Μπείτε στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά σας. Εκτός από την συναισθηματική ανάπτυξη μεταξύ γονιού και παιδιού η μαγειρική αποτελεί ένα μεγάλο εργαλείο για την σωστή διατροφική εκπαίδευση των μικρών μας φίλων γιατί μπορούν να:
 • αναπτύξουν την κινησιολογία τους,
 • ακολουθούν οδηγίες,
 • μάθουν κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και καθαριότητας στο χώρο όπου θα εργάζονται,
 • αναλάβουν ευθύνες,
 • δουλέψουν ομαδικά,
 • δοκιμάσουν νέα τρόφιμα,
 • αναπτύξουν τις αισθήσεις τους,
 • μάθουν για την σημασία της υγιεινής διατροφής,
 • διασκεδάσουν και να περάσουν όμορφα!
 1. Ανταμείψτε τα παιδιά με την προσοχή σας, όχι με φαγητό. Το φαγητό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ως μέσο:
 • επιβράβευσης (για παράδειγμα, κάνε τα μαθήματα σου θα φας παγωτό),
 • τιμωρίας (αν δεν τακτοποιήσεις το δωμάτιο σου δεν θα φας παγωτό για μια εβδομάδα) και
 • δωροδοκίας (αν μείνεις ήσυχος θα φας παγωτό).
 1. Περιορίστε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης. Καλό θα ήταν να θέσετε κάποιο ωράριο παρακολούθησης τηλεόρασης. Ακόμη, κατά τη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος θα πρέπει να αποφεύγεται η θέαση τηλεόρασης γιατί τείνουμε να καταναλώνουμε ασυναίσθητα μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.
 2. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να τρώνε τη σωστή ποσότητα. Καλό θα ήταν το παιδί να μάθει να σερβίρετε μόνο του και να βάζει τη σωστή ποσότητα στο πιάτο του. Ποτέ μην επιμείνετε να φάει όλο το περιεχόμενο του πιάτου αν το ίδιο δεν το επιθυμεί.
 3. Βάλτε τα όρια σας όσον αφορά το φαγητό νωρίς. Για παράδειγμα, αν εσείς μαγειρέψατε κάποιο φαγητό που το παιδί δεν επιθυμεί να το καταναλώσει μη πέσετε στην παγίδα να του φτιάξετε κάτι άλλο. Να ξέρετε κανένα παιδί δεν θα πάθει κάτι αν μείνει λίγες ώρες νηστικό. Αντίθετα εξηγήστε στο παιδί σας ότι το πιάτο του θα βρίσκετε στο τραπέζι σκεπασμένο και μπορεί να το καταναλώσει όποτε επιθυμεί το ίδιο. Παραχώρησε του ελευθερία γύρω από το θέμα φαγητό. Όσο πιο ελεύθεροι αισθάνονται τόσο πιο εύκολα θα μάθουν να ακούνε το σώμα τους κα έτσι είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν κάτι νέο.

Να θυμάσαι εσύ ως γονιός αποφασίζεις:

 • το φαγητό που θα σερβίρεις.
 • την ώρα που θα σερβιριστεί το φαγητό.
 • το πού θα φάει το παιδί για παράδειγμα, στο τραπέζι.

Ενώ το παιδί αποφασίζει:

 • αν θα καταναλώσει το γεύμα.
 • πόση ποσότητα θα καταναλώσει.
 1. Αποφύγετε την αγορά λιχουδιών. Πολλοί γονείς αγοράζουν πολλές ανθυγιεινές τροφές (π.χ. πατατάκια, γλειφιτζούρια, σοκολάτες, παγωτά κ.ά.) γεμίζοντας τα ντουλάπια του σπιτιού με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά τέτοιου είδους τροφές. Όταν όμως, οι γονείς αντιληφθούν ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφών επιβαρύνουν την υγεία τους αρχίζουν να κρύβουν τις τροφές πράγμα που εξάπτει την περιέργεια των παιδιών με αποτέλεσμα να επιμένουν μέχρι να πάρουν αυτό που θέλουν. Καλό, θα ήταν να αποφεύγετε την αγορά τέτοιου είδους τρόφιμών και να προτιμάτε να τις καταναλώνετε σε συγκεκριμένες περιστάσεις για παράδειγμα, σε μια οικογενειακή βόλτα ή σε κάποια γιορτή.
 2. Αυξήστε την κινητικότητα σας. Όπως, πρωτοαναφέραμε είστε παράδειγμα έτσι, ξεσκουντηθείτε από τον καναπέ σας και κάντε την άσκηση μια ευχάριστη και διασκεδαστική στιγμή για όλη την οικογένεια. Για παράδειγμα, βάλτε μουσική στο σπίτι και χορέψτε, κάντε μια βόλτα στο πάρκο, αναθέστε στο παιδί κάποιαοικιακή εργασία (να σας βοηθήσει στο άπλωμα της μπουγάδας).ioanna masoura
  H Iωάννα Μασούρα Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και Διατροφή

Λίγα λόγια για το βιβλίο Το χωριουδάκι του Νοστιμούλη

Τι καλύτερο από ένα παραμύθι για να διδάξει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή;  Η διατροφολόγος Ιωάννα Δ. Μασούρα, ονειρεύτηκε και μετέφερε στο χαρτί μια όμορφη ιστορία, την οποία διηγείται μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού «Το χωριουδάκι του Νοστιμούλη». Μέσω της ιστορίας του σεφ Νοστιμούλη, ένα παιδί μπορεί να ταυτιστεί, να διασκεδάσει και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στο χωριουδάκι του Νοστιμούλη, που είναι γεμάτο όμορφες εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Οι κάτοικοι του χωριού ζούσαν αρμονικά και τρέφονταν με ό,τι τους πρόσφερε η γη και τα ζώα τους, ώσπου μια κινητή καντίνα που πουλούσε μόνο προ-μαγειρεμένο φαγητό θα γίνει η αιτία να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ