ΑρχικήΥγιεινάΕιδικοί λένεΟι ευεργετικές ιδιότητες των θαλασσινών

Οι ευεργετικές ιδιότητες των θαλασσινών

Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα θαλασσινά βοηθούν τον οργανισμό με την εξαίρετη διατροφική τους αξία χωρίς να επιβαρύνουν τη σιλουέτα. Τα θαλασσινά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: Τα μαλακόστρακα (αστακοί, γαρίδες, καβούρια), τα οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, κυδώνια) και τα κεφαλόποδα (σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια). Τα οστρακοειδή αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, λόγω των αμινοξέων που περιέχουν. Να προσθέσουμε πως η κατανάλωση των οστρακοειδών έχει θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των αλλεργιών αλλά και του άσθματος, και κατά μέσο όρο τα 100 γραμμάρια ψητών ή βραστών θαλασσινών δίνουν περίπου 150 έως 200 θερμίδες.

 

Το ψάρι στη μεσογειακή διατροφή, συστήνεται, βάσει της πυραμίδας υγιεινής διατροφής, να καταναλώνεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, διότι είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως: κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο και ιώδιο.  Το σελήνιο αποτελεί σημαντικό στοιχείο και συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου και το ιώδιο θεωρείται απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος συμμετέχει στην παραγωγή τεστοστερόνης για αυτό και τα θαλασσινά ανήκουν στα αφροδισιακά τρόφιμα.

Τα θαλασσινά εφοδιάζουν με πληθώρα βιταμινών, όπως τη βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, συμβάλλει στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην όραση, τη βιταμίνη D, η οποία βοηθά την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία οστών και δοντιών καθώς και αυτές του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β12) οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και του νευρικού συστήματος.

Επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και σιδήρου, όμως πάνω απ’ όλα αποτελούν πλούσια πηγή της σειράς ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, ανήκουν στα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, αυτά δηλαδή που είναι αποδεδειγμένα ευεργετικά για τον οργανισμό, ενισχύουν τη μνήμη και έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Τα άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό είναι να μην καταναλώνουν συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τα θαλασσινά. Παρόλο που έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χοληστερόλη που λαμβάνουμε από τις τροφές δεν αυξάνει τη σύνθεση χοληστερόλης από τον οργανισμό, αυτό που φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, που βρίσκονται άφθονα στο κρέας.

Tips

Τόνος φρέσκος ή σε κονσέρβα

  1. Διατροφικά οφέλη. Μία μερίδα τόνου σε κονσέρβα περιέχει 98 θερμίδες, 21 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0.8 γραμμάρια λίπους, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν πρωτεΐνη με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά. Επιπλέον, ο τόνος είναι καλή πηγή νιασίνης, βιταμινών A, Β12, D και φωσφόρου.
  2. Ωμέγα- 3 λιπαρά. Ο τόνος, μαζί με το σολομό και τις σαρδέλες, είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ενεργοποιούν το μεταβολισμό και βοηθούν στην καύση του λίπους.
  3. Κάνει καλό στην καρδιά. Η κατανάλωση των λιπαρών που βρίσκονται στον τόνο μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα, προλαμβάνουν το κλείσιμο των αρτηριών και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
  4. Ρίχνει την πίεση. Ο φρέσκος τόνος ή ο τόνος σε κονσέρβα με νερό περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου που βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης.
  5. Ελέγχει την πρόσληψη βάρους. Επιλέγοντας πρωτεΐνη από τόνο αντί για κρέας, γλυτώνεις πολλές θερμίδες και λιπαρά κάτι που σε βοηθά να αδυνατίσεις.

Άννα Κορτέση
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ