ΑρχικήΥγιεινάΕιδικοί λένεΜεταβολισμός και απώλεια βάρους

Μεταβολισμός και απώλεια βάρους

Ορισμένες τροφές αυξάνουν το μεταβολισμό μας γιατί χρειάζονται περισσότερες καύσεις από τον οργανισμό για να γίνει η πέψη και απορρόφησή τους, ποιες είναι αυτές;

Μάθε ότι
1. Το νερό. Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη καθώς όλες οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό χρειάζονται νερό.

2. Ο καφές. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και γενικά τονώνει το μυαλό, το σώμα και το μεταβολισμό. Καλό είναι να μην πίνουμε πάνω από 2-3 φλιτζάνια την ημέρα για να αποφύγουμε τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις.

3. Το πράσινο τσάι. Οι κατεχίνες, οι πολυφαινόλες και η καφεΐνη που περιέχει έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν το μεταβολισμό αλλά και την οξείδωση του συσσωρευμένου λίπους.

4. Η γαλοπούλα. Από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος) η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη θερμογένεση, δηλαδή ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να τις αφομοιώσει και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την πέψη ενός πρωτεϊνικού γεύματος σε σχέση με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Έτσι η γαλοπούλα επειδή έχει ελάχιστο λίπος και αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης αυξάνει το μεταβολισμό.

5. Η βρώμη (κουάκερ). Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, ο οργανισμός μας «καίει» περισσότερες θερμίδες για να γίνει η πέψη και η απορρόφησή της.

6. Το άπαχο γιαούρτι. Σύμφωνα με έρευνες συγκεκριμένα η πρόσληψη 1200-1300mg ασβεστίου καθημερινά είχε σαν αποτέλεσμα σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άτομα που προσλάμβαναν λιγότερο ασβέστιο καθημερινά.

7. Το μήλο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό αλλά και φυτικές ίνες είναι αυτά που συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού μετά την κατανάλωσή του. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση όταν καταναλωθεί και η φλούδα.

8. Το σπανάκι. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες αυξάνει το μεταβολισμό. Γενικά η συχνή κατανάλωση σαλάτας φτιαγμένης από ωμά λαχανικά μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό γιατί ο οργανισμός «καίει» περισσότερες θερμίδες για να μεταβολίσει τα ωμά λαχανικά σε σχέση με τα βρασμένα ή σοταρισμένα.

9. Ο σολομός. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορούν να αυξήσουν το μεταβολισμό γιατί αυξάνουν τα επίπεδα των ενζύμων που συμμετέχουν στον καταβολισμό του λίπους ενώ ταυτόχρονα μειώνουν αυτά που ενισχύουν την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας.

10. Οι καυτερές πιπεριές. Η καψακαΐνη που περιέχουν, ευθύνεται για την αίσθηση καύσου όταν τις τρώμε. Η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό καθώς ενισχύει τη θερμογένεση.

Ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα…

● τη χοληστερίνη ● την πίεση ● την υπεργλυκαιμία ● τις καρδιοπάθειες ● την όρεξη ● την κούραση ● την αδιαθεσία ● τον καρκίνο ● τους ιούς και… κατά συνέπεια το γιατρό!

δρα Ελένη π. Ανδρέου
DProf, RD, LD κλινική διαιτολόγος – διατροφή και αγωγή υγείας  [email protected]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ