ΑρχικήΥγιεινάΕιδικοί λένεΗ πολύτιμη βιταμίνη C

Η πολύτιμη βιταμίνη C

Έχει τεράστια σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι αναγκαία για τις μεταβολικές λειτουργίες, όπως η σύνθεση του κολλαγόνου, η διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, ο μεταβολισμός των αμινοξέων και η απελευθέρωση των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια, ενώ βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) για τους ενήλικους άνδρες είναι 90 mg και για τις γυναίκες 75 mg. Οι 7 πιο πλούσιες σε βιταμίνη C τροφές, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) είναι:

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ

1. Κόκκινη γλυκιά πιπεριά: Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα. Μισή κούπα ωμού λαχανικού προσφέρει 142 mg βιταμίνης και 20 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μαγειρεμένου λαχανικού προσφέρει 119 mg βιταμίνης και 19 θερμίδες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

2. Ακτινίδιο: Ανήκει στην οικογένεια των ακτινιδιοειδών, ενώ επικρατέστερη χώρα προέλευσης θεωρείται η Κίνα. Ένα μετρίου μεγέθους ακτινίδιο προσφέρει 70 mg βιταμίνης και 46 θερμίδες αντίστοιχα.
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

3. Πορτοκάλι: Το πιο γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C φρούτο. Σε κάθε κρυολόγημα η πρώτη κίνηση του καθενός μας είναι η κατανάλωση του πορτοκαλιού ή του χυμού του. Ένα μετρίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης και προσδίδει 46 θερμίδες, ενώ τα ¾ της κούπας χυμού πορτοκάλι περιέχουν 61 – 93 mg βιταμίνης και προδίδουν αντίστοιχα 79 – 84 θερμίδες, ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης του φρούτου.

ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΚΑΜΠΑΝΑΣ

4. Πράσινη γλυκιά πιπεριά: Αποτελεί ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στην ελληνική κουζίνα, ιδίως σε φαγητά όπως τα γεμιστά, οι σαλάτες, η ομελέτα, ακόμη και σε σάντουιτς. Μισή κούπα ωμού λαχανικού περιέχει 60 mg βιταμίνης και 15 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μαγειρεμένου λαχανικού περιέχει 51 mg βιταμίνης και προσδίδει 19 θερμίδες.

ΞΙΝΟ, ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ

5. Γκρέιπφρουτ: Καταναλώνεται κυρίως στη μορφή χυμού. Με καταγωγή από την Τζαμάικα, αποτελεί οπορωφόρο δέντρο του γένους κίτρος. ¾ της κούπας χυμού γκρέιπφρουτ περιέχουν 50 – 70 mg βιταμίνης και αποδίδουν 71 – 86 θερμίδες αντίστοιχα.

ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΚΑΙ… LIGHT

6. Φράουλες: Αγαπημένο φρούτο των περισσοτέρων ατόμων. Καταναλώνεται ευρέως μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκό ή παγωτό. Μισή κούπα ωμού φρούτου περιέχει 49 mg βιταμίνης και αποδίδει 27 θερμίδες.

GREEN POWER

7. Λαχανάκια Βρυξελλών: Ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, όχι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών, του γένους Βράσσικα (Brassica). Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές έγιναν τον 16ο αιώνα. Αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Μισή κούπα μαγειρεμένου λαχανικού περιέχει 48 mg βιταμίνης, ενώ αποδίδουν 28 θερμίδες.

Αλεξία Ποταμίτου κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος [email protected]

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ