Συμβάλλει στη δημιουργία υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διατηρεί το κεντρικό νευρικό σύστημα σε εγρήγορση. Η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό, αφού διατηρεί και το μεταβολισμό του σώματος.
Aνήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και περιέχει κοβάλτιο, γι’ αυτό και οι ενώσεις της, αναφέρονται ως κοβαλαμίνες. Οι μορφές της Β12 που επηρεάζουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό είναι η μεθυλοκοβαλαμίνη και η 5-δεοξυαδενοσιλοκοβαλαμίνη.
Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε;
Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι 2,4 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενήλικες. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη χρειάζονται 2,6 μικρογραμμάρια και κατά το θηλασμό απαιτούνται 2,8 μικρογραμμάρια ημερησίως.
Η βιταμίνη Β12 είναι μοναδική καθώς είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα. Οι περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν περιορισμένη αποθήκευση, αντίθετα η Β12 αποθηκεύεται στο συκώτι. Ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια σε Β12 χρειάζεται συνήθως, μεγάλο χρονικό διάστημα για να εμφανιστεί. Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δεν χρειάζεται να ανησυχούν για υπερβολική λήψη, καθώς δεν έχουν αποδειχθεί αρνητικές επιδράσεις από υπερδοσολογία.
Ποιες είναι οι καλές πηγές Βιταμίνης Β12;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά και στα εμπλουτισμένα δημητριακά, στις πολυβιταμίνες καθώς και σε άλλα διατροφικά συμπληρώματα. Στις καλές πηγές της Β12, περιλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα καθώς και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνω αρκετή Β12;
Η ανεπάρκεια σε Β12 συνήθως εμφανίζεται εξαιτίας κάποιου προβλήματος υγείας, όπως είναι η κακοήθης αναιμία. Επίσης, τα άτομα με προβλήματα στο πεπτικό τους σύστημα, μπορεί να έχουν ανεπάρκεια. H απορρόφηση της Β12 αποτελεί μία διαδικασία πολλών σταδίων. Απαιτεί δύο πρωτεΐνες, μία που παράγεται από τους σιελογόνους αδένες και μία που παράγεται στο στομάχι, παγκρεατικά ένζυμα και έναν υγιή γαστρεντερικό σωλήνα. Κάθε ελάττωμα κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας σε Β12. Για παράδειγμα, η χρόνια χρήση αντιόξινων μπορεί να αλλάξει το ph του στομάχου και να μεταβάλλει την απορρόφηση της Β12. Επίσης, η γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, καθιστά δυνατή τη μεταβολή της απορρόφησης της Β12.
Χαμηλά επίπεδα Β12 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
l Αναιμία l Κόπωση l Αδυναμία l Απώλεια ισορροπίας l Απώλεια βάρους l Κατάθλιψη
Σύγχυση l Κακή μνήμη l Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
Τα τελευταία ευρήματα
l Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Β12 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία έχει αποφασίσει ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνιστάται η χρήση συμπληρωμάτων Β12.
l Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η Β12 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης που προκαλείται από την άνοια.
l Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Β12 είναι ένα ενεργειακό τονωτικό, αλλά και πάλι τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
l Οι έρευνες δεν ήταν σε θέση να συμπεράνουν κατά πόσο η Β12 παρέχει κάποιο σημαντικό όφελος στους διάφορους τύπους καρκίνου. Κάποιοι υποστηρίζουν τη χρήση της, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει βοηθήσει καθόλου.
l Οι γιατροί πίστευαν ότι τα άτομα με διαβήτη θα επωφελούνταν από τη θεραπεία με υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, διαπίστωσαν όμως ότι υψηλές δόσεις βιταμινών, προκάλεσαν μείωση της νεφρικής και της καρδιαγγειακής υγείας.
Αλεξία Ποταμίτου
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος [email protected]