Η Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από το φυτό Pistacia lenticus L. variety chia. Με γεύση μοναδική και πλούσιο άρωμα σε προσκαλεί σε ξεχωριστά και δελεαστικά γαστρονομικά μονοπάτια.
Από τα αρχαία χρόνια η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην παραδοσιακή ιατρική της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ως θεραπευτικό βότανο.
Η παλαιότερη αναφορά σχετικά με τη μαστίχα χρονολογείται από την εποχή του Ηρόδοτου τον 5ο αιώνα π.Χ. Αναφέρεται επίσης από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και τον Γαλήνο. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς η μαστίχα χρησιμοποιείτο ως αναλγητικό για πόνους στην καρδιά, την κοιλιά, το κεφάλι, για τη θεραπεία προβλημάτων στα αυτιά, τα μάτια, τα δόντια και για δερματικές, γαστρεντερικές και ρευματικές παθήσεις.
Η μαστίχα έχει τον δικό της Άγιο, τον Άγιο Ισίδωρο Χίου, ο οποίος μαρτύρησε από τους Ρωμαίους περί το 250 μ.Χ επειδή ήταν λάτρης της Χριστιανικής θρησκείας. Κατά την παράδοση το σώμα του σύρθηκε κάτω από ένα σχίνο. Ο σχίνος τον λυπήθηκε για τα βασανιστήρια του και άρχισε να κλαίει. Τα δάκρυα του ευωδίασαν και έτσι δημιουργήθηκε η μαστίχα.
Μαστίχα και υγεία
Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερες μελέτες υποδεικνύουν τη συνεισφορά της μαστίχας στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερικές διαταραχές και διάφορες μορφές καρκίνου, καθώς και στην προώθηση της στοματικής υγείας. Τα συστατικά τα οποία ευθύνονται για τις ευεργετικές της ιδιότητες είναι τα τριτερπένια και τα αιθέρια έλαια.
Στοματική υγεία
Το μάσημα μαστίχας μειώνει τις συγκεντρώσεις στο σάλιο των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.
Σύμφωνα με έρευνα το μάσημα μαστίχας μείωσε σημαντικά τις αποικίες των βακτηρίων για 4 ολόκληρες ώρες και μείωσε παράλληλα το δείκτη πλάκας και ούλων.
Επίσης η μαστίχα διεγείρει την επιβίωση των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων στο στόμα, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας , όπως την εξάλειψη των βακτηρίων από τη στοματική κοιλότητα. Τέλος, η μαστίχα μπορεί να έχει προστατευτικό ρόλο στη κακοσμία του στόματος.
Δυσπεψία
Η μαστίχα Χίου παραδοσιακά χρησιμοποείτο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η δυσπεψία. Πρόσφατα διπλή τυφλή μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεψία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 77% των ασθενών που λάμβαναν 350 mg μαστίχα Χίου, 3 φορές/ημέρα για 3 εβδομάδες ανέφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων.
Γαστρίτιδα και έλκος
Σύμφωνα με πληθώρα ερευνών η μαστίχα παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά του Helicobacter Pylori, βακτήριο το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργία γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.
Ηπατική βλάβη
Η μαστίχα φαίνεται να παρουσιάζει ηπατοπροστατευτική δράση μέσω της μείωσης των ηπατικών ενζύμων SGOT, SGPT και gamma-GT.
Νόσος του Crohn
H κατανάλωση μαστίχας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Χορήγηση μαστίχας για 4 εβδομάδες βελτίωσε τα κλινικά χαρακτηριστικων της νόσου, ρύθμισε την φλεγμονή και την αντιοξειδωτική κατάσταση των ασθενών.
Καρδιαγγειακά νοσήματα
Η μαστίχα παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) , αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης.
Καρκίνος
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τον ρόλο της μαστίχας στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως η λευχαιμία, ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέους εντέρου.
Δρ Έλενα Χατζημπέη, Λέκτορας, Πρόγραμμα Διαιτολογίας – Διατροφής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου