Κανταΐφι μινιμάλ

Μία συνταγή από τον Σεφ Πάρι Χριστοφίδη

Σημείωση: Το κανταΐφι

Είναι απαραίτητο να ξεπαγώσετε εντελώς το κανταΐφι πριν το χρησιμοποιήσετε. Προς Θεού όμως, μη σκεφτείτε να το βάλετε στα μικροκύματα – θα γίνει μια άμορφη μάζα από ζυμάρι (εξάλλου, το κανταΐφι είναι φτιαγμένο βασικά από αλεύρι και νερό) – ούτε να το βάλετε στον ήλιο, γιατί θα ξεπαγώσει απ’ έξω, αλλά μέσα θα μείνει παγωμένο και θα δυσκολευτείτε να το ξάνετε. Το βγάζετε από την κατάψυξη και το αφήνετε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου). Ή μπορείτε να το αφήσετε μέσα στο ψυγείο για να ξεπαγώσει σε 4 περίπου ώρες.

Συστατικά
1 ½ φλ. (300 γρ.) ζάχαρη,
½ λίτρο (2 φλ.) νερό,
½ κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη,
200 γρ. περίπου (4 γερές χούφτες) κανταΐφι ξασμένο,
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο,
1 λίτρο περίπου παγωτό βανίλια,
1 φλ. ψίχα χαλεπιανών χονδροκομμένη.
Βήματα

Πρόκειται για ένα στιγμιαίο ελαφρύ γλυκό με κανταΐφι, που για την επιτυχία του πρέπει απαραίτητα τα πιάτα, το σιρόπι και το κανταΐφι να είναι ζεστά!Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη για 15 περίπου λεπτά για να μαλακώσει λίγο και να μπορείτε να το σερβίρετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Όταν ξαίνετε το κανταΐφι, βουτυρώνετε τις παλάμες σας με λιωμένο βούτυρο για να υγραθεί λίγο. Το χωρίζετε σε 4 γερές χούφτες και το βάζετε σε ένα ταψί (μην το φουρνίσετε ακόμη).

Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ύστερα αφήνετε το σιρόπι να κοχλάσει. Μόλις κοχλάσει το σιρόπι, χαμηλώνετε τη φωτιά (ταυτόχρονα βάζετε και το ταψί με το κανταΐφι στο φούρνο) και αφήνετε το σιρόπι να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

Το κανταΐφι μέσα στο φούρνο θα ροδίσει σε 10, το πολύ 15 λεπτά. Το παρακολουθείτε και όταν αρχίσει να ροδίζει, βάζετε τα πιάτα σας στο φούρνο να ζεσταθούν για 2-3 λεπτά.Βάζετε ζεστό σιρόπι σε κάθε πιάτο, ύστερα βάζετε από πάνω το ροδισμένο κανταΐφι, προσθέτετε 2-3 μπαλίτσες/κουταλιές παγωτό, το γαρνίρετε με τα χαλεπιανά και σερβίρετε αμέσως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ