ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΜΕΡΑΣΚυπριακοί κεφτέδες

Κυπριακοί κεφτέδες

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό κιµά ανάµικτο (χοιρινό και βοδινό)

1 µεγάλη φέτα µπαγιάτικο ψωµί, χωρίς κόρα

1 γερή πρέζα κανέλα

1 κοφτό κουταλάκι τριµµένο ξηρό δυόσµο

1 µέτριο κρεµµύδι τριµµένο

1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό

2 αβγά, 2 µέτριες πατάτες

λάδι για τηγάνισµα (κατά προτίµηση ελαιόλαδο)

αλάτι, πιπέρι, γαλέτα (φρυγανιά τριµµένη) αν χρειαστεί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Μουσκεύετε το ψωµί µε κρύο νερό, το στραγγίζετε στύβοντάς το ελαφρά (να µη γίνει ζυµάρι!) και το βάζετε σε µια λεκάνη µαζί µε τον κιµά. Περνάτε από τον τρίφτη τις πατάτες (µην τις αλέσετε στο πολυµίξερ) και τις στύβετε για να φύγουν τα υγρά τους. Τις βάζετε µαζί µε το ψωµί και τον κιµά και προσθέτετε το τριµµένο κρεµµύδι. Ανακατεύετε µέσα την κανέλα, το δυόσµο, το µαϊντανό, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και ζυµώνετε καλά το µίγµα. Αν σας φανεί λίγο νερουλό, προσθέτετε λίγη γαλέτα (φρυγανιά τριµµένη) για να απορροφήσει τα υγρά. 

Σκεπάζετε το µίγµα και το κρατάτε στο ψυγείο για ½ τουλάχιστον ώρα (όση πιο πολλή ώρα µείνει στο ψυγείο τόσο το καλύτερο, αλλά αν θα µείνουν περισσότερο από ½ ώρα, τότε δεν βάζετε µέσα το κρεµµύδι και το προσθέτετε λίγο πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες). 

Πλάθετε το µίγµα είτε σε οβάλ κεφτέδες (σουτζούκια) είτε σε στρογγυλά κεφτεδάκια, σαν µπαλίτσες του πινγκ-πονγκ. Ζεσταίνετε µπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι και βάζετε µέσα προσεκτικά ένα-ένα τα κεφτεδάκια, χωρίς να το παραγεµίσετε. Μόλις πάρουν χρώµα από τη µια πλευρά τα γυρίζετε και τ’ αφήνετε να ροδίσουν κι από την άλλη πλευρά. Τα βγάζετε πάνω σε πιατέλα στρωµένη µε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά, συνοδεύοντάς τα, αν θέλετε, µε γιαούρτι.

Δείτε Επίσης