ΥΓΙΕΙΝΑΕΙΔΙΚΟΙ ΛΈΝΕΗ νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn

Μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία, ανάλογα με το εάν η ασθένεια είναι σε κατάσταση ύφεσης ή έξαρσης, έρχονται και φεύγουν.

Μερικά από τα συμπτώματα της νόσου είναι: Χρόνια αιματηρή ή υδαρής διάρροια, αναιμία, ναυτία, κοιλιακός πόνος, πυρετός και απώλεια όρεξης. Επίσης συχνά σε άτομα με νόσο Crohn εμφανίζονται οφθαλμικές μολύνσεις, θρόμβοι στο αίμα, εξανθήματα στο δέρμα, αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.

Ο ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ
Είναι κύριο χαρακτηριστικό της νόσου αφού το έντερο αδυνατεί να απορροφήσει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά λόγω φλεγμονής, καθώς επίσης ο ασθενής δεν μπορεί να καταναλώσει επαρκή ποσότητα φαγητού επειδή υποφέρει από ναυτίες και κοιλιακούς πόνους. Εκτός αυτού, ορισμένα φάρμακα μειώνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα κορτικοστεροειδή, αφού μειώνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ή η μεθοτρεξάτη και η σουλφασαλαζίνη, που ανταγωνίζονται την απορρόφηση του φυλλικού οξέος. Επομένως πρέπει να επιβεβαιώνεται κλινικά εάν ο ασθενής παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής, με τη βοήθεια πάντοτε των ειδικών. Η υποθρεψία φαίνεται με μέτρηση εργαστηριακών δεικτών (ψευδάργυρος, σίδηρος, φερριτίνη, τρανσφερρίνη, αλβουμίνη, προαλβουμίνη, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, λεμφοκύτταρα, λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K), Β12, φυλλικό οξύ) καθώς και από ειδικές μετρήσεις όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος, ο ρυθμός ανάπτυξης, η πυκνομετρία οστών, το πάχος των δερματοπτυχών, η περιφέρεια του βραχίονα και το ποσοστό ακούσιας απώλειας βάρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δείκτες απαραίτητοι που υποδηλώνουν υποθρεψία. Προσοχή βέβαια αφού οι βιοχημικοί δείκτες μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες που βρίσκεται ο κάθε οργανισμός π.χ. παρουσία φλεγμονής.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο. Οι τακτικές που χρησιμοποιούνται ώστε να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα είναι κυρίως οι εξής:
● Η φαρμακευτική αγωγή και η διατροφική εκπαίδευση βοηθούν στην μακροχρόνια ύφεση της νόσου παρά στη θεραπεία.
● Οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες λόγω επιπλοκών της νόσου.
● Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, κύρια συμπτώματα της νόσου. (κατόπιν ιατρικής άδειας και σε ελεγχόμενο περιβάλλον αποτρέποντας περιστατικά αφυδάτωσης)
● Συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος
● Πρέπει να δίνεται έμφαση στη διατροφή με τη βοήθεια ειδικού κλινικού διαιτολόγου και διατροφολόγου. Κάποιες φορές η εντερική ή παρεντερική διατροφή είναι απαραίτητη.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Η κληρονομικότητα σε κάποια φλεγμονώδη νοσήματα στο έντερο, το κάπνισμα, τα γονίδια, η ζωή σε βιομηχανοποιημένες περιοχές, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, οι λανθασμένες διατροφικές τακτικές, όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων με ψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένων λιπαρών, η συχνή πρόσληψη επεξεργασμένων και πρόχειρων τροφών, η περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το αυξημένο σωματικό βάρος, αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος τη νόσο του Crohn.

ΤΡΩΤΕ ΣΩΣΤΑ, ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ
Αντίθετα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη σε λίπος και απλά σάκχαρα διατροφή, βελτιώνει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο. Ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες θα ενισχύσει τον οργανισμό και θα αποτελέσει ασπίδα για το εν λόγω νόσημα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Κυρίως στην ηλικία 20 – 40 ετών. Χωρίς να αποκλείονται οι νεότερες ή γηραιότερες ηλικίες
Tips
Εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα
Λόγω της μειωμένης όρεξης, της ύπαρξης δυσαπορρόφησης, της χρόνιας διάρροιας, της εμφάνισης δυσανεξιών, της παρουσίας στενώσεων στο έντερο ή των παρενεργειών των φαρμάκων, καθώς και της χειρουργικής αφαίρεσης των τμημάτων του εντέρου, ο κάθε ασθενής εφαρμόζει εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με το ιατρικό του ιστορικό και με την καθοδήγηση κλινικού διαιτολόγου και διατροφολόγου.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, ([email protected])

Δείτε Επίσης