Ριζότο με γαρίδες

Untitled 1

Υλικά

500γρ γαρίδες

50γρ ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

80γρ φρέσκα κρεμμυδάκια

250γρ ρύζι γλασέ

Θαλασσινό αλάτι

Ροζέ πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τις γαρίδες και αφαιρείτε το κέλυφος από το κεφάλι και το σώμα. Βάζετε τα κελύφη σε κατσαρόλα μαζί με 500γρ κρύο νερό και βράζετε για 20’ σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν κρυώσει σουρώνετε και ζυγίζετε το ζωμό. Θα έχετε περίπου 500γρ.

Ξεχωρίζετε τα κεφάλια από το σώμα. Ξεπλένετε καλά τα κεφάλια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με 10γρ ελαιόλαδο. Ψήνετε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτετε 600γρ ζεστό νερό και βράζετε για 20’ σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν κρυώσουν λίγο, βάζετε σε μπλέντερ και λιώνετε ελαφρά. Σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό – θα έχετε περίπου 550γρ.

Τρίβετε το σκόρδο. Το βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με 20γρ ελαιόλαδο και το μαραίνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις γαρίδες και ψήνετε για 1/2 λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Στο τέλος ρίχνετε λίγο χοντρο-κοπανισμένο ροζέ πιπέρι.

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (20γρ) μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια (αφού πρώτα τα ψιλοκόψετε). Αφήνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τότε το ρύζι και λίγο αλάτι κι ανακατεύετε. Ρίχνετε στη συνέχεια τον ζωμό από τα κεφάλια κι ανακατεύετε που και που, μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτετε τότε τον ζωμό από τα κελύφη και όταν απορροφηθεί και αυτός, δοκιμάζετε το ριζότο. Αν το ρύζι δεν έχει μαλακώσει ακόμα, ρίχνετε ελάχιστο ζεστό νερό. Αλλιώς προσθέτετε τις γαρίδες, ανακατεύετε ελαφρά και σερβίρετε αμέσως.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ