ΑρχικήΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣΜπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό;

Μπορεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό;

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού. Μία από τις ερωτήσεις που προβληματίζουν πολλούς ανθρώπους έχει να κάνει με την ασφάλεια των τροφίμων και αν μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός.

Ας δούμε τι ισχύει για το φαγητό σε σχέση με τον Κορωνοϊό
Μπορεί ο κορονοϊός να εξαπλωθεί από το φαγητό;
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία τέτοια ένδειξη, πως ο κορονοϊός μπορεί να μεταφερθεί από το φαγητό που τρώμε. Σύμφωνα με την EFSA (Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων με τα μέχρι τώρα δεδομένα, γνωρίζουμε πως ο ιός μπορεί να μεταφερθεί μόνο από την αναπνοή. Συνεπώς, οι πιθανότητες εξάπλωσης του από το φαγητό, είναι μηδαμινές, όπως και σε οποιαδήποτε ιό γρίπης.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε να αγοράζουμε;
Καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει πως ο ιος μπορεί μεταφερθεί μέσω του φαγητού δεν υπάρχει λόγο να αποφεύγουμε συγκεκριμένες τροφές. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουμε είναι τα άτομα που βρίσκονται δίπλα μας στο σούπερ μάρκετ και φταρνιστούν, ενώ είναι φορείς.

Θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα όταν μαγειρεύουμε;
Το σημαντικότερο όλων, είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, όπως και να μην μαγειρεύουμε αν εμφανίσουμε σημάδια του κορωνοϊού.
Καλό θα ήταν να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες που μαγειρεύουμε ή τρώμε. Παράλληλα να διαχωρίζουμε τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές, να προσέχουμε να τις βάζουμε στο ψυγείο. Ένα άλλο στοιχείο είναι η σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος της εκάστοτε τροφής.

Για ορθή και συνεχή ενημέρωση μπορείτε να επισκέπτεστε την εξειδικευμένη σελίδα για τον Κορωνοϊό που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΓΤΠ

 

Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ