ΑΠΛΑ & ΓΡΗΓΟΡΑΠαπαρδέλες µε πέστο βασιλικού

Παπαρδέλες µε πέστο βασιλικού

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. (1 πακέτο) παπαρδέλες (Pappardelle), ή φετουτσίνι (Fettuccine)

3 κουταλιές κουκουνάρια (πινόλια)

1 ½ φλ. φύλλα φρέσκου βασιλικού

2 µεγάλες (ή 4 µικρές) σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισµένες και τεµαχισµένες

½ κουταλάκι αλάτι

3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη παρµεζάνα + 2 γεµάτες κουταλιές τριµµένο τυρί πεκορίνο (Pecorino Romano) ή 5 κουταλιές παρµεζάνα

½ φλ. ελαιόλαδο + 1 κουταλιά επιπλέον για τα µακαρόνια

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε µπόλικο νερό µε αλάτι σε µια µεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, ρίχνετε µέσα τις παπαρδέλες και τις βράζετε µέχρι να µαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και κρατώντας λίγο από το νερό τους σε ένα µπολάκι. Τις επιστρέφετε στη ζεστή κατσαρόλα.

Eτοιµάζετε το πέστο: Βάζετε τα κουκουνάρια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, σε χαµηλή φωτιά και τα ανακατεύετε για 1-2 λεπτά µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αδειάζετε αµέσως στη γυάλα του µπλέντερ ή του πολυµίξερ (αν µείνουν στο τηγάνι θα µαυρίσουν) και τα αφήνετε να κρυώσουν. Ύστερα, προσθέτετε στο µπλέντερ ή το πολυµίξερ τα φύλλα του βασιλικού, το σκόρδο, τα τυριά και το αλάτι και τα δουλεύετε για 20 δευτερόλεπτα µε διακεκοµµένες κινήσεις του µοτέρ, µόλις για να τα ψιλοκόψετε. Ξεκινάτε ξανά τη µηχανή και προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο από την ειδική υποδοχή, συνεχίζοντας το χτύπηµα, µέχρι να γίνει ένα λείο µίγµα, όχι όµως να το αφήσετε να γίνει σαν κρέµα, να έχει ακόµα κάπως τραχιά υφή. Ανακατεύετε µέσα µπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι. (Το πέστο µπορείτε να το κρατήσετε 2-3 µέρες στο ψυγείο πριν το χρησιµοποιήσετε, όχι όµως περισσότερο).

Το αδειάζετε στην κατσαρόλα µε τις παπαρδέλες και τα ανακατεύετε καλά. Αν σας φανούν πολύ στεγνά, ανακατεύετε µέσα λίγο από το νερό που έβρασαν µέσα τα µακαρόνια. Τα σερβίρετε αµέσως.

Δείτε Επίσης