ΑρχικήΦαγητάΖυμαρικά-ΡιζότοΓαριδομακαρονάδα λεμονάτη

Γαριδομακαρονάδα λεμονάτη

Χρόνος: ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4-6 άτομα)

1 πακέτο (500 γρ.) σπαγγέτι, ή φετουτσίνι, ή σπαγγετίνι (λεπτά σπαγγέτι)

½ κιλό περίπου μέτριες/μεγάλες ωμές γαρίδες, ξεφλουδισμένες (δες σημείωση)

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 λεμόνια το ξύσμα (3 γεμάτα κουταλάκια) + 4 κουταλιές χυμός

1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός + επιπλέον για το σερβίρισμα

½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί

3 κοφτές κουταλιές (45 γρ. περίπου) παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια

3/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην βάλετε πολύ νερό (όχι όσο βάζετε συνήθως δηλαδή, για να υπάρχει περισσότερο άμυλο στο νερό). Μόλις γίνουν al dente παίρνετε 1 φλ. από το νερό τους, το κρατάτε στην άκρη και τα στραγγίζετε.

Στο μεταξύ, στεγνώνετε τις γαρίδες και τις αλατοπιπερώνετε. Βάζετε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού (κρατώντας αν θέλετε 1 γερή πρέζα για το σερβίρισμα) και 1 γεμάτη κουταλιά μαϊντανό σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να μυρίσει όμορφα, χωρίς να ροδίσει. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις απλώνετε σε μια στρώση. Τις ψήνετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν ροζ και να κουλουριαστούν λίγο. Τις βγάζετε σε πιάτο και τις κρατάτε στην άκρη,

Προσθέτετε το κρασί στο τηγάνι, αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε να κοχλάσει ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού μα ξύλινο κουτάλι, για να ξεκολλήσει ότι απέμεινε εκεί. Βράζετε το μίγμα μέχρι να μείνει το μισό, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τα ζυμαρικά και το νερό τους που κρατήσατε στην άκρη. Ξαναβράζετε το μίγμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά (η σάλτσα θα είναι πολύ ρευστή σε αυτό το σημείο).

Εκτός φωτιάς, προσθέτετε το βούτυρο και ½ φλ. παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε με το λεμόνι, ανακατεύετε μέσα και την υπόλοιπη (1/4 φλ.) παρμεζάνα και τέλος ανακατεύετε μέσα τις γαρίδες και τον επιπλέον μαϊντανό. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και πασπαλίζετε τη γαριδομακαρονάδα με το ξύσμα που κρατήσατε στην άκρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ