Αμυγδαλωτά

Χρόνος: 1 ½ ώρα + 1 ώρα αναμονή

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 50 περίπου)

500 γρ. αμύγδαλα (όχι έτοιμα ασπρισμένα)

1 φλ. ζάχαρη

2/3 φλ. νερό

6 κουταλιές ροδόσταγμα Αγρού, ή λιγότερο, ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλετε

2 φλ. ζάχαρη άχνη

Ολόκληρα γαρίφαλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Μπορείτε, αν θέλετε, να μουλιάσετε αποβραδίς τα αμύγδαλα σε μπόλικο νερό και την επομένη να τα στραγγίσετε και να τα ασπρίσετε. Εναλλακτικά, τα βάζετε σε ένα κατσαρόλι, τα σκεπάζετε με νερό, τα αφήνετε να κοχλάσουν για 5-10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο φρέσκα είναι) και τα ασπρίζετε. Μην χρησιμοποιήσετε έτοιμα ασπρισμένα αμύγδαλα, γιατί είναι πολύ σκληρά και δεν κάνουν για αμυγδαλωτά.

Ετοιμάζετε ένα σιρόπι, σε ένα κατσαρολάκι: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να κοχλάσει. Ύστερα, το βράζετε για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα το ροδόσταγμα. Αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει.

Στο μεταξύ, αλέθετε τμηματικά τα αμύγδαλα (σε δυο δόσεις), στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, μέχρι να τα ψιλοκόψετε, χωρίς όμως να τα αφήσετε να γίνουν σκόνη ή πουρές. Πρέπει να είναι έχουν τραχιά υφή, σαν τρίμμα τυριού. Τα βάζετε σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το σιρόπι.

Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακή, κολλώδης μάζα. Βάζετε το μπολ σκεπασμένο στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει.

Βάζετε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ. Βγάζετε το μπολ με το μίγμα από το ψυγείο και το πλάθετε σε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού. Ύστερα, τους δίνετε σχήμα σαν πολύ μικρά αχλαδάκια. Και τα βουτάτε στο μπολ με τη ζάχαρη άχνη, τυλίγοντάς τα για να πιάσουν καλά, παντού (αν θέλετε μπήγετε στην άκρη ένα γαρίφαλο). Εναλλακτικά, αφήνετε τα αμυγδαλωτά σε μπαλίτσες.

Βάζετε τα αμυγδαλωτά σε μικρά φορμάκια και τα κρατάτε κλεισμένα στεγανά σε κουτιά. 

Σημείωση: Σε αντίθεση με τα κυκλαδίτικα αμυγδαλωτά που ψήνονται στο φούρνο τα κρητικά αμυγδαλωτά γίνονται χωρίς ψήσιμο, όπως και τα δικά μας και μοιάζουν πολύ στη γεύση, παρόλο που γίνονται με διαφορετική τεχνική.     

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ