ΑρχικήΕιδική ΔιατροφήVeganΤέλειες πατάτες φούρνου

Τέλειες πατάτες φούρνου

Είναι αλάθητες κι ακόμα και οι πρωτάρηδες τις πετυχαίνουν. Είναι τραγανές απέξω και το εσωτερικό τους λιώνει στο στόμα. Τέλειες για το κυριακάτικο και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Χρόνος: 1 ½ ώρα

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 6-8 άτομα)

7- 8 μέτριες, ομοιόμορφες πατάτες, κομμένες σε τέταρτα κατά μήκος  

½ σχεδόν φλ. ελαιόλαδο (ή λίπος πάπιας, ή χήνας, αν βρείτε)

1 γεμάτο κουταλάκι αλεύρι

1 κουταλάκι ξηρό θυμάρι ή ρίγανη

αλάτι χοντρό(ροζ Ιμαλαΐων αν έχετε) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του φούρνου στους 200⁰C στις αντιστάσεις, χωρίς αέρα (ή στους 180⁰C με αέρα) για να ζεσταθεί και βάζετε μέσα ένα ταψί, αρκετά μεγάλο για να χωράει τις πατάτες σε μια στρώση, για να ζεσταθεί και αυτό.

Βάζετε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε νερό που μόλις να τις καλύπτει. Τις αλατίζετε και περιμένετε να κοχλάσουν. Όταν κοχλάσουν χαμηλώνετε στο μέτριο τη φωτιά και κοιτάζετε το ρολόι σας ή ενεργοποιείτε το χρονόμετρο του κινητού σας. Τις βράζετε ξεσκέπαστες για 2 λεπτά.

Βγάζετε το ζεστό ταψί από το φούρνο και βάζετε μέσα το ελαιόλαδο (ή το λίπος πάπιας ή χήνας) και το επιστρέφετε στο φούρνο για λίγα λεπτά για να είναι πραγματικά ζεστό.

Στραγγίζετε της πατάτες σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τις τινάζετε και τις κουνάτε δυνατά για να μην έχουν πια λεία επιφάνεια. Τις πασπαλίζετε με το αλεύρι και τις τινάζετε και τις κουνάτε ξανά μέσα στο σουρωτήρι, για να πιάσουν αλεύρι παντού. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τις αδειάζετε μέσα προσεχτικά. Τις γυρίζετε με σπάτουλα για να πιάσουν λάδι ή λίπος παντού και τις απλώνετε σε μια στρώση. Τις πασπαλίζετε με ξηρό θυμάρι ή ρίγανη.

Ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο για 15 λεπτά, βγάζετε το ταψί και τις γυρίζετε. Τις ψήνετε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά και τις γυρίζετε ξανά. Επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Το χρώμα τους θα είναι ανομοιόμορφο, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο. Τις πασπαλίζετε με αλάτι χοντρό και τις σερβίρετε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ