Πάβλοβα

Ιστορία μου: Το 1935 ο Herbert Sachse, σεφ του ξενοδοχείου Esplanade στην Περθ της Δυτικής Αυστραλίας, δηµιούργησε το γλυκό αυτό προς τιµήν της διάσηµης Ρωσίδας µπαλαρίνας Άννας Πάβλοβα, που επισκέφτηκε την πόλη.

Παραλλαγή: Πιο πλούσια Πάβλοβα: Διπλασιάζετε τη δόση της σαντιγί και των φρούτων. Απλώνετε τη µισή σαντιγί σε µια πιατέλα και στρώνετε απάνω τα µισά φρούτα. Τοποθετείτε από πάνω τη µαρέγκα και τη γαρνίρετε µε τη σαντιγί και τα υπόλοιπα φρούτα όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Συστατικά
Για τη µαρέγκα:
4 ασπράδια µεγάλων αβγών σε θερµοκρασία δωµατίου
200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη
1 κουταλάκι λευκό ξίδι
½ κουταλιά κορν φλάουερ
Γέµιση:
250 ml (1 φλ.) κρέµα γάλακτος
1 ½ κουταλιά ζάχαρη
½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας
κόκκινα ανάµικτα φρούτα (σύνολο 250-300 γρ. περίπου)
Βήματα

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 130°C. Σχεδιάζετε µε µολύβι ένα κύκλο διαµέτρου 18 εκ. περίπου σε ένα κοµµάτι αντικολλητικής λαδόκολλας (χρησιµοποιήστε ένα µέτριο πιάτο για επιδόρπιο για οδηγό) και την απλώνετε από την άλλη πλευρά πάνω στο ταψί του φούρνου.

Χτυπάτε µε το µίξερ τα ασπράδια σε ένα µπολ, µέχρι να σχηµατιστούν µαλακά «βουναλάκια». Ύστερα, προσθέτετε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπηµα, µέχρι να γίνει µια σφικτή µαρέγκα, λεία και γυαλιστερή. (Τρίψτε λίγη µε τα δάχτυλά σας, δεν πρέπει να αισθανθείτε τη ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί ακόµα, συνεχίζετε το χτύπηµα µέχρι να γίνει λεία). Ραντίζετε πάνω το ξίδι και το κορν φλάουερ και τα ενσωµατώνετε ανακατεύοντάς απαλά µε σπάτουλα.

Παίρνετε κουταλιές από τη µαρέγκα και την απλώνετε µέσα στην περίµετρο του κύκλου πάνω στη λαδόκολλα, σχηµατίζοντας µια «φωλιά»,  ο περίγυρος δηλαδή να είναι πιο ανυψωµένος από το κέντρο, όπου θα µπει η γέµιση. Ψήνετε τη µαρέγκα στο µέσο του φούρνου για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, µέχρι να στεγνώσει και να πάρει απαλό κρεµ χρώµα. Σβήνετε το φούρνο, το ανοίγετε λίγο (βάζετε ένα µαχαίρι ή ξύλινο κουτάλι στο κλείσιµο της πόρτας για να µείνει λίγο ανοιχτός) και αφήνετε τη µαρέγκα να κρυώσει εντελώς. (Αν η µαρέγκα έχει µερικά «σκασίµατα» δεν πειράζει). Η κρύα µαρέγκα µπορεί να φυλαχτεί για µερικές µέρες κλεισµένη στεγανά σε ένα κουτί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ