ΑρχικήΕιδική ΔιατροφήVeganΚουλούρια με γλυκάνισο

Κουλούρια με γλυκάνισο

Τip: Αν θέλετε µπορείτε να σχηµατίσετε ένα στενόµακρο καρβέλι, να το κόψετε σε φέτες και να το ενώσετε ξανά από την αντίθετη πλευρά. ∆ηλαδή την άκρια που είναι δεξιά να τη βάλετε αριστερά και να προσθέτετε τα υπόλοιπα κοµµάτια βάζοντας την εξωτερική τους πλευρά εσωτερικά. Τα βάζετε στο σουσάµι και µεταφέρετε στο ταψί.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι Χωριάτικο

3 ½ φλ. αλεύρι Ολικής Άλεσης

3 φλ. αλεύρι Φαρίνα
1 κουταλιά γλυκάνισο
4 φλ. νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι µαστίχα
1 ½ κουταλάκι µέχλεπι
2 κουταλάκια αλάτι
½ φλ. ελαιόλαδο
2 φακελάκια (2 Χ11γρ.) ξηρή µαγιά

Για την επικάλυψη:

1 φλ. σουσάµι
1 κουταλιά χυµό λεµονιού
1 κουταλάκι γλυκάνισο
½ κουταλάκι σπόρους αρτυσιάς (κύµινου)
1 κουταλάκι µαυρόκοκκο η µαύρο σουσάµι

Εκτέλεση
Για την επικάλυψη: Βάζετε µπόλικο νερό σε µία κατσαρόλα και ρίχνετε το σουσάµι. Βράζετε για 7-8 λεπτά. Ρίχνετε το χυµό λεµονιού και το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Το σουρώνετε και ρίχνετε από πάνω µπόλικο κρύο νερό. Σουρώνετε και πάλι και προσθέτετε το γλυκάνισο, τους σπόρους αρτυσιάς, το µαυρόκοκκο και ανακατεύετε. Απλώνετε µία πετσέτα σε ένα δίσκο και βάζετε επάνω το σουσάµι.

Σκεπάζετε µε πετσέτα για να παραµείνει βρεγµένο. #Για τα κουλούρια# Βάζετε το γλυκάνισο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε 2 ½ φλιτζάνια νερό. Το βάζετε στη φωτιά να κοχλάσει. Κατεβάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά. Το σουρώνετε.

Μετά, προσθέτετε το κρύο νερό (1 ½ φλ.) για να έχετε ένα χλιαρό τσάι γλυκάνισου. Σ’ ένα µεγάλο µπολ βάζετε τα 3 είδη αλευριού και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη µαστίχα, το µέχλεπι και το αλάτι. Ανακατεύετε και ρίχνετε το ελαιόλαδο.

Ρυζιάζετε, δηλαδή τρίβετε το αλεύρι µε τις παλάµες σας µέχρι να σχηµατιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζετε τη µαγιά και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια, βάζετε λίγο-λίγο το τσάι γλυκάνισου και ζυµώνετε µέχρι να έχετε µία αφράτη ζύµη. Στρώνετε αντικολλητική λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Χωρίζετε τη ζύµη στη µέση και µετά τη ξαναµοιράζετε για να έχετε τέσσερα κοµµάτια. Παίρνετε το 1 κοµµάτι και σχηµατίζετε ένα στενόµακρο καρβέλι.

Το βάζετε στο σουσάµι φροντίζοντας να πιάσει από όλες τις µεριές. Το βάζετε στο ταψί  και µε ένα µαχαίρι το χαράσσετε διαγώνια σε 3 σηµεία. (Το µαχαίρι να εισχωρεί µέχρι τη µέση του ψωµιού). Σκεπάζετε τα κουλούρια µε πετσέτα και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 45 λεπτά – 1 ώρα.

  • Για να δείτε ότι είναι έτοιµα πιέζετε µε το δάχτυλο σας τη ζύµη αν µένει το αποτύπωµά σας τότε είναι ώρα για ψήσιµο. Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ