ΑρχικήΠιάτα με υπογραφήΠερικλής ΡουσουνίδηςΑµυγδαλωτά µε ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Αµυγδαλωτά µε ξηρούς καρπούς και σοκολάτα

Παραλλαγές: Μπορείτε, µετά που θα καλύψετε τα αµυγδαλωτά µε σοκολάτα, να τα τυλίξετε σε χοντροκοµµένους, καβουρδισµένους (σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι) ξηρούς καρπούς (τους ίδιους µε αυτούς που χρησιµοποιήσατε στη γέµιση) και ύστερα να τα αφήσετε να στεγνώσουν πάνω σε αντικολλητική λαδόκολλα. Μπορείτε αντί για ψίχα φουντουκιών ή αµυγδάλων κ.λπ., να βάλετε στη θέση τους ίση ποσότητα (3/4 φλ.) ψιλοκοµµένα παστά σύκα ή χρυσόµηλα ή δαµάσκηνα ή φλούδα πορτοκαλιού, λεµονιού και κερασάκια γλασέ σε µικρά κυβάκια (κόντιτα). Μετά που θα καλύψετε τα αµυγδαλωτά µε σοκολάτα, µπορείτε, αν θέλετε, να τα τυλίξετε σε κοσκινισµένη ζάχαρη άχνη.
Το µάρζιπαν µπορεί να γίνει 1-2 µέρες πριν και να φυλαχτεί στο ψυγείο τυλιγµένο µε πλαστική µεµβράνη, κλησµένο σε κουτί. Πριν το χρησιµοποιήσετε, το βγάζετε για να πάρει τη θερµοκρασία δωµατίου.
Με τα περισσεύµατα από το µάρζιπαν µπορείτε να φτιάξετε απλά γλυκά/µπουκίτσες, γεµίζοντας χουρµάδες, δαµάσκηνα ή κεράσια γλασέ.

Συστατικά
200 γρ. αλεσµένα αµύγδαλα (2 φλ.),
250 γρ. ζάχαρη άχνη (2 φλ. κοσκινισµένη),
2 ασπράδια µεγάλων αβγών.
Αµυγδαλωτά:
1 δόση µάρζιπαν,
100 γρ. (3/4 φλ.) χοντροκοµµένα φουντούκια ή αµύγδαλα ή κουκουνάρια (πινόλια) ή φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά) ή καρύδια.
300 γρ. µαύρη σοκολάτα (70% κακάο), ψιλοκοµµένη.
Βήματα

Μάρζιπαν: Αναµιγνύετε τα αλεσµένα αµύγδαλα µε τη ζάχαρη άχνη, προσθέτετε τα ασπράδια και ζυµώνετε καλά το µίγµα.

Αµυγδαλωτά: Αδειάζετε τους χοντροκοµµένους (µε µαχαιράκι) ξηρούς καρπούς σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και τους ανακατεύετε σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αµέσως τους αδειάζετε σε ένα µπολ, γιατί αν µείνουν στο τηγάνι, θα µαυρίσουν (αν θα βάλετε καρυδόψιχα, δεν πρέπει να την καβουρδίσετε). Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Προσθέτετε στο µπολ το µάρζιπαν και ζυµώνετε το µίγµα για να ενσωµατώσετε µέσα τους ξηρούς καρπούς. Ύστερα παίρνετε κοµµατάκια από το µίγµα, σε µέγεθος µεγάλου καρυδιού, και τα πλάθετε σε οβάλ ή στρογγυλά «κεφτεδάκια».Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα. Καρφώνετε τα αµυγδαλωτά µε πιρούνι και τα βουτάτε στη λιωµένη σοκολάτα. Ύστερα, τα απλώνετε σε δίσκο ντυµένο µε αντικολλητική λαδόκολλα και τα αφήνετε µέχρι να πήξει η σοκολάτα.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ