ΑρχικήΠεριοδικάTASTEΣτρείδια Ροκφέλερ

Στρείδια Ροκφέλερ

 

 

Συστατικά
16 στρείδια,
4 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες κατά μήκος,
½ φλ. γαλέτα (αλεσμένη φρυγανιά),
1 μικρό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο,
1½ φλ. (πατικωμένα) χοντροκομμένα τρυφερά φύλλα σπανακιού (για σαλάτα),
4 κουταλιές ούζο,
3-4 σταγόνες ταμπάσκο,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
2 γεμάτες κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα,
1 γεμάτο κουταλάκι πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό,
αλάτι, πιπέρι,
φετούλες λεμονιού,
αλάτι χοντρό για στήριγμα.
Βήματα

Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι και σοτάρετε μέσα τα σκόρδα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα πετάτε. Βάζετε τη γαλέτα σε ένα μπολ, ρίχνετε μέσα 2 κουταλιές από το αρωματισμένο με σκόρδο βούτυρο και την ανακατεύετε. Την κρατάτε στην άκρη.

Σοτάρετε στο τηγάνι, μέσα στο υπόλοιπο βούτυρο το κρεμμύδι με το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, για 3 περίπου λεπτά. Ρίχνετε στο τηγάνι το ούζο, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και το ταμπάσκο και ανακατεύετε το μίγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Βάζετε στο μπολ με τη γαλέτα το ελαιόλαδο, την παρμεζάνα και το μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύετε καλά το μίγμα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C.

Ανοίγετε τα στρείδια και πετάτε τα όστρακα χωρίς ψίχα. Βάζετε μέσα στο καθένα ένα γεμάτο κουταλάκι σπανάκι (από το μίγμα) και ύστερα, από πάνω, απλώνετε 1 γεμάτο κουταλάκι από το μίγμα της γαλέτας.

Στρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι με αλάτι χοντρό και τα στερεώνετε απάνω. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα στρείδια για 10-15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Τα σερβίρετε ζεστά ή χλιαρά, με φετάκια λεμονιού και τα συνοδεύετε με μικρά πιρουνάκια για τους καλεσμένους σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ