ΚΡΑΣΙ & ΠΟΤΟΚΡΑΣΙΨάρι και κρασί: Οι ιδανικοί συνδυασμοί

Ψάρι και κρασί: Οι ιδανικοί συνδυασμοί

Μπορεί ο κανόνας που όλοι ξέρουμε: το ψάρι ταιριάζει με λευκό κρασί να ισχύει. Ποιο λευκό όμως; Μήπως υπάρχουν ψάρια που ταιριάζουν καλύτερα με ροζέ ή ακόμα και κόκκινο; Όπως όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια μεταξύ τους, έτσι και τα κρασιά που τα συνοδεύουν οφείλουν να προσαρμόζονται τόσο στα διαφορετικά είδη ψαριών ή θαλασσινών όσο και στους τρόπους ψησίματος.

Λαβράκι και τσιπούρα στη σχάρα ή τα κάρβουνα

 Το λαβράκι, η τσιπούρα και το φαγκρί συνδυάζονται αρμονικά με λευκά, αρωματικά κρασιά που δεν περνάνε από βαρέλι, όπως ένα φρέσκο Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα και η Μαλαγουζιά.

Ο ορφός, η σφυρίδα, ο βλάχος και η συναγρίδα συνδυάζονται καλύτερα με πιο πλούσια κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν πιο γεμάτο σώμα, όπως το Ασύρτικο και το Chardonnay.

Οστρακόδερμα και λευκό ή ροζέ  κρασί

Οι γαρίδες, οι καραβίδες και οι αστακοί προτιμούν  ένα πλούσιο λευκό όπως το Chardonnay ή ένα αφρώδες λευκό όπως η σαμπάνια ή η ισπανική Cava.

Ο αστακός έχει πιο πλούσιο άρωμα και υπόγλυκη γεύση. Γι’ αυτό βραστός συνδυάζεται με εξίσου πλούσια λευκά, όπως ένα καλά ώριμο Chardonnay. Όταν γίνεται ψητός συνδυάζεται με λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι. Όταν συνδυάζεται με σπαγγέτι και σάλτσα ντομάτας προτιμά ένα ήπιο ροζέ από την ποικιλία Μαύρο, Μαραθεύτικο ή Αγιωργίτικο.

Μαλάκια και κρασί

Το χταπόδι και η σουπιά στη σχάρα αναζητούν και πάλι ένα βαρελίσιο λευκό. Αν πάλι μαγειρέψετε τα μαλάκια σας με ερυθρό κρασί και ντομάτα αναζητήστε ένα ερυθρό ξηρό όπως το Μαραθεύτικο.

Τα τηγανητά καλαμαράκια έχουν αισθητή λιπαρότητα άρα χρειάζονται ένα λευκό με οξύτητα όπως το Ξυνιστέρι ή το Ασσύρτικο.

Οστρακοειδή με Sauvignon Blanc

Τα στρείδια και τα μύδια που έχουν υφάλμυρη γεύση χρειάζονται ένα ξηρό λευκό κρασί με μέτρια αρωματική ένταση, οξύτητα αλλά και νύξεις ορυκτότητας όπως είναι ένα κομψό Sauvignon Blanc.

Τόνος με ροζέ ή ερυθρό

Ένα ζουμερό στέικ τόνου ταιριάζει τόσο με ένα πλούσιο λευκό, όσο και με ένα δροσερό ροζέ κρασί καθώς και με ένα φρέσκο ερυθρό με λεπτό σώμα χωρίς πολλές τανίνες όπως είναι ένα Μαύρο, ένα Grenache ή ένα Pinot Noir. Αν πάλι σας αρέσουν τα καπνιστά ψάρια τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα Chardonnay το οποίο έχει περάσει από βαρέλι.

Σολομός με λευκό, ροζέ ή κόκκινο

Αναλόγως του ψησίματος ο σολομός μπορεί να ταιριάξει με όλα τα είδη κρασιού. Συγκεκριμένα, ο σολομός που έχει ψηθεί στον φούρνο, όπως και το sushi σολομού ταιριάζουν με λευκά κρασιά, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Βιδιανό. Ο σολομός που έχει ψηθεί στη σχάρα, από την άλλη, μπορεί να συνοδευτεί με ένα ποτήρι ροζέ κρασί, αλλά και με ένα Μαύρο, Grenache ή Pinot Noir ή ένα Beaujolais από τη Γαλλία

Μικρά ψαράκια στο τηγάνι (αθερίνα, μαρίδα, γαύρος)

Η αέρινη γεύση, η τραγανή υφή αλλά και η λιπαρότητα των μικρών τηγανητών ψαριών απαιτούν λευκά φινετσάτα κρασιά από τις ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Σαββατιανό, Ξυνιστέρι, Σπούρτικο και Vermentino.

Γαρίδες και καραβίδες

Για τηγανητές ή ψητές γαρίδες (ή καραβίδες), δοκιμάστε Sauvignon Blanc από τον Λίγηρα ή από την Καλιφόρνια, Για γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα δοκιμάστε ροζέ από Μαραθεύτικο ή Ξινόμαυρο ή ένα ελαφρύ ερυθρό δεξαμενής όπως Dolcetto, Barbera και Valpolicella

Sushi, ιαπωνική κουζίνα

Pinot Blanc , Sauvignon Blanc , Riesling , και αφρώδεις οίνοι. Για πιάτα με πιο έντονη γεύση Viognier, Gewürztraminer και Pinot Noir. Η τεμπούρα θαλασσινών με γαρίδες, καραβίδα, αστακό και σάλτσα από γουασάμπι, δηλαδή δροσερό και ταυτόχρονα καυτερό, ταιριάζει με Sauvignon blanc ή Μαλαγουζιά.

Δείτε Επίσης