ΑρχικήMen's OnlyΕντσιλάδας µε κοτόπουλο

Εντσιλάδας µε κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ
8 τορτίγιες (Regular Flour Tortilla Super Soft & Flexible) Old El Paso
½ κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
½ κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
1 πρέζα τσίλι σε σκόνη
2 φλ. τσένταρ τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη
2 φλ. κόκκινο τυρί τσένταρ (Red Leicester)
2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα διαγώνια
Για τη σος ντομάτας με τσίλι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένη
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
½ κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο (αρτυσιά)
1 φλ. ζεστό νερό
1 κύβο ζωμό κότας
1 κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σος ντομάτας με τσίλι: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα. Βάζουμε την πιπεριά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας. Την ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας για να βγουν τα αρώματά της και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Βάζουμε τη ρίγανη, τσίλι, κύμινο, το νερό, το ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε στην άκρη.


Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάζουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει το κοτόπουλο και να τσιγαριστεί, περίπου 8-10 λεπτά. Βάζουμε το κύμινο και το τσίλι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το καλαμπόκι και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα 3 κουταλιές από τη σος ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 τυριά και ανακατεύουμε. Σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 23Χ32εκ. βάζουμε 3 κουταλιές από τη σος και απλώνουμε.


Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες για μερικά δευτερόλεπτα σε αντικολλητικό τηγάνι ή τοστιέρα. Σε μία τορτίγια, βάζουμε 2 κουταλιές γέμιση κοτόπουλου και 2 κουταλιές τυρί. Τυλίγουμε και τη βάζουμε στο ταψί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες τορτίγιες. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σος ντομάτας και πασπαλίζουμε με τα τυριά.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε.


Σημείωση: Η Βασιλική Ισπανική Ακαδημία ορίζει τη λέξη εντσιλάδα, όπως χρησιμοποιείται στο Μεξικό, ως τυλιγμένη τορτίγια γεμισμένη με κρέας και σκεπασμένη με σάλτσα ντομάτας και τσίλι. Η λέξη enchilada είναι η παρεθλοντική μετοχή του ισπανικού enchilar, που σημαίνει να καρυκεύσεις (ή να διακοσμήσεις) με τσίλι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ