ΑρχικήΦαγητάΚρέαςΑμερικάνικο Σόλσμπερι στέικ με σος μανιταριών (Salisbury Steak)

Αμερικάνικο Σόλσμπερι στέικ με σος μανιταριών (Salisbury Steak)

Χρόνος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 5 στέικ):

½ μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

1/3 φλ. γαλέτα (αλεσμένη φρυγανιά), ή ½ φλ. πάνκο (Panko)

½ κιλό ψαχνό άπαχο βοδινό καλής ποιότητας, περασμένο σε μηχανή κιμά στο κρεοπωλείο

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (λιωμένη)

1 αβγό

2 κουταλιές κέτσαπ

1 κύβος ζωμού βοδινού, τριμμένος με τα δάχτυλα

½ κουταλάκι γούστερ σος (Worcestershire Sauce)

2 κοφτά κουταλάκια μουστάρδα σε σκόνη

Λάδι για τηγάνισμα

Σος μανιταριών:

1 κουταλιά ελαιόλαδο

½ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

150 γρ. άσπρα μικρα μανιτάρια, σε φετάκια (3/4-1 φλ. φετάκια)

2 κοφτές κουταλιές βούτυρο

3 κοφτές κουταλιές απλό αλεύρι

1 κύβος βοδινού, διαλυμένος σε 3 φλ. νερό

1 γεμάτο κουταλάκι μουστάρδα τύπου Dijon

2 κουταλάκια γούστερ σος (Worcestershire Sauce)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε τη γαλέτα (ή το πάνκο) σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, με όσα υγρά του μαζεύτηκαν στο τρίψιμο. Ανακατεύετε το μίγμα με τα δάχτυλα και το αφήνετε να μείνει στην άκρη για μερικά λεπτά. Ύστερα, βάζετε στο μπολ τον κιμά και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (το σκόρδο, το αβγό, το κετσάπ, τον λιωμένο κύβο ζωμού, τη γούστερ σος και τη σκόνη μουστάρδας). Ζυμώνετε καλά με τα χέρια το μίγμα για να σμίξει και ύστερα το πλάθετε σε 5 «στέικ», πάχους περίπου 3 εκ. 

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι 3-4 κουταλιές λάδι και ψήνετε μέσα τα «στέικ», για 1 λεπτό από τη μια πλευρά, μέχρι να ροδίσει καλά, τα γυρίζετε και τα ψήνετε για 1 λεπτό και από την άλλη πλευρά (θα είναι ακόμα ωμά από μέσα). Τα βγάζετε σε ένα πιάτο και τα κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε τη σος μανιταριών: Αν το τηγάνι που ψήσατε είναι στεγνό, βάζετε μέσα λίγο ακόμα λάδι και σοτάρετε σε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε μέχρι να πιουν το νερό τους και να ροδίσουν, για 2-3 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και βάζετε μέσα το βούτυρο. Όταν λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε το μίγμα συνεχώς για ½ λεπτό. Ύστερα, προσθέτετε μέσα τμηματικά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα, για να μην μείνουν κουβαράκια. Ανακατεύετε μέσα τη γούστερ σος  και τη μουστάρδα και επιστρέφετε στο τηγάνι τα «στέικ» και όσο ζουμί κατεύασαν. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5-7 λεπτά, ή μέχρι να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας συχνά γύρω-γύρω από τα «στέικ». Βγάζετε τα στέικ σε πιατέλα ή πιάτα, ελέγχετε το αλατοπίπερο της σος μανιταριών και περιχύνετε με σος τα «στέικ» Σάλισμπερι. Ιδανικά, συνοδεύονται με πουρέ πατάτας και λαχανικά.  

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ