ΟΡΕΚΤΙΚΑΖΕΣΤΑΜανιτάρια πορτομπέλο με ντομάτες, ελιές, χαλούμι και κροστίνια (ορεκτικό)

Μανιτάρια πορτομπέλο με ντομάτες, ελιές, χαλούμι και κροστίνια (ορεκτικό)

Μία συνταγή από τον σεφ Πανίκο Χατζηττοφή.

Συστατικά
8 μέτρια μανιτάρια πορτομπέλο (Portobello),
1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο,
8 σκελίδες σκόρδο, μοιρασμένες,
8 φέτες χαλούμι,
4 ντομάτες, αποφλοιωμένες,
Φρέσκο θυμάρι,
4 κουταλάκια πουρές μαύρης ελιάς,
10 ελιές μαύρες, ψιλοκομμένες,
8 κουταλιές ντομάτα πασάτα (Passata),
Φύλλα δυόσμου,
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κροστίνια:
4 πολύ λεπτές φέτες ψωμί (μπαγκέτα ή καλύτερα chiabata),
2 κουταλάκια πουρέ μαύρης ελιάς.
Βήματα

Κροστίνια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C για  τουλάχιστον 10 λεπτά. Τον σβήνετε και φρυγανίζετε μέσα το ψωμί για 30 περίπου λεπτά. Το βγάζετε προσεχτικά από το φούρνο και μόλις κρυώσουν τα κροστίνια, τα αλείφετε με πουρέ ελιάς.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130°C . Αφαιρείτε το μίσχο και ξύνετε το εσωτερικό μέρος του «καπέλου» των μανιταριών (το μαύρο) με μαχαίρι (για να φύγουν τα «λέπια»). Τα αλατοπιπερώνετε, τα βάζετε με την «κούπα» τους προς τα πάνω, τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, βάζετε μέσα ½ σκελίδα φέτα σκόρδο στο κάθε μανιτάρι, φρέσκο θυμάρι και ψήνετε σε ταψί για 10 λεπτά. Πετάτε τα σκόρδα.

Ρυθμίζετε το θερμοστάτη στους 180°C. Κόβετε τις αποφλοιωμένες ντομάτες στα τέσσερα, αφαιρείτε τα σπόρια, τις βάζετε πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα, τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο, σκορπάτε γύρω τα υπόλοιπα σκόρδα και λίγο φρέσκο θυμάρι και τις ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Πετάτε τα σκόρδα.

Στο μεταξύ, ψήνετε το χαλούμι στη σχάρα ή σε τηγάνι/σχάρα ελαφρά λαδωμένο, μέχρι να ροδίσει.Για να σερβίρετε, τοποθετούμε σε 4 πιάτα από ένα μανιτάρι, μοιράζουμε πάνω τις ψητές ντομάτες, ύστερα βάζετε από πάνω ακόμη ένα μανιτάρι, 2 φέτες χαλούμι, πουρέ μαύρης ελιάς, από ένα κροστίνι και φυλλαράκια δυόσμου. Σκορπάτε γύρω τις ψιλοκομμένες ελιές και τα ραντίζετε με λίγη πασάτα ντομάτας.

 

 

 

Δείτε Επίσης