ΑρχικήΓλυκάΚρέμεςΦράουλες και βατόμουρα με σαμπαγιόν

Φράουλες και βατόμουρα με σαμπαγιόν

Μία ιδιαίτερη συνταγή από τον σεφ Πανίκο Χατζηττοφή.
Το φρέσκο λικέρ φράουλας, είναι ένα πολύ γρήγορο και αρωματικό λικέρ που πίνεται και φρέσκο (δεν χρειάζεται να ωριμάσει εβδομάδες), την ίδια μέρα που το φτιάχνετε και μπορείτε να το κρατήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 3-4 μήνες. Θα χρειαστείτε 400 γρ. φράουλες, 400 γρ. (2 φλ.) ζάχαρη και 1 μπουκάλι (750 ml= 3 φλ.) βότκα ή μπράντι. Πλένετε και στεγνώνετε τις φράουλες, τις τεμαχίζετε και τις βάζετε στο μπλέντερ (ή το πολυμίξερ) μαζί με τη ζάχαρη και 1 φλ. βότκα ή μπράντι. Της χτυπάτε μέχρι να υγροποιηθούν (πρώτα σε χαμηλή, ύστερα σε δυνατή ταχύτητα). Τις ανακατεύετε με την υπόλοιπη βότκα ή μπράντι, περνάτε το μίγμα από ψιλό σουρωτήρι (αν θέλετε) και γεμίζετε καθαρά μπουκάλια.

Συστατικά
500 γρ. φράουλες μοιρασμένες (οι μεγάλες κομμένες στα τέσσερα),
300 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα ανάμικτα βατόμουρα (μούρα, φραγκοστάφυλα, μύρτιλα…),
παγωτό πιστάτσιο για το σερβίρισμα.
Σος με μέλι:
500 ml (2 φλ.) φρέσκο χυμό πορτοκαλιού,
75 γρ. (3 γεμάτες κουταλιές) ζάχαρη,
1 ξυλαράκι κανέλα,
1 θύλακας (φασόλι) βανίλιας ανοιγμένος με τα σποράκια του,
3 κάρδαμα,
5 καρφιά γαρίφαλο,
1 πορτοκάλι + 1 λεμόνι το ξύσμα,
500 γρ. (1 ½ σχεδόν φλ.) μέλι.
Για το σαμπαγιόν:
3 κουταλιές (45 ml) λικέρ φράουλας,
50 γρ. (σχεδόν ½ φλ.) ζάχαρη άχνη,
3 κρόκοι,
6 κουταλιές (90 ml) κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί.
Βήματα

Ετοιμάζετε τη σος: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις το μίγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό και το περνάτε από σουρωτήρι. Ύστερα, ρίχνετε μέσα τις φράουλες και τα βατόμουρα (κρατώντας λίγα φρούτα για γαρνίρισμα) και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 2 περίπου ώρες.

Ετοιμάζετε το σαμπαγιόν: Βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ το λικέρ, τη ζάχαρη άχνη και τους κρόκους και ανακατεύετε το μίγμα με το σύρμα να ομογενοποιηθεί. Ύστερα, μεταφέρετε το μπολ σε μπεν μαρί (πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μίγμα και να δέσει (μην το αφήσετε να κάνει φουσκάλες, γιατί θα κόψει!).

Το αποσύρετε από το μπεν μαρί και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να κρυώσει. Ύστερα, ενσωματώνετε μέσα τη σαντιγί, ανακατεύοντας απαλά, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια μέχρι να ομογενοποιηθεί.Μοιράζετε τα φρούτα με τη σος με μέλι σε 4-6 πιάτα ή μπολάκια, βάζετε από πάνω το σαμπαγιόν και από 1 κουταλιά παγωτό πιστάτσιο και τα γαρνίρετε με τα φρούτα που κρατήσατε στην άκρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ