ΑρχικήΓλυκάΜαρμελάδεςΜαρμελάδα κεράσι

Μαρμελάδα κεράσι

Στην αγορά υπάρχει ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες εμπλουτισμένη με πηκτίνη, που δεν είναι αναγκαία, αλλά υποβοηθά στο δέσιμο της μαρμελάδας και έχετε σίγουρα αποτελέσμα. Αν δεν βρείτε όμως, βάλε κανονική ζάχαρη.

Συστατικά
2 κιλά κεράσια (όταν αφαιρεθούν τα κουκούτσια θα μείνει 1 1/3 περίπου κιλό)
6½ φλ. (1 1/3 κιλό) ζάχαρη, ειδική για μαρμελάδες (ζεσταμένη)
1 (όχι γεμάτο) φλ. νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Βήματα

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια με το ειδικό εργαλείο, πάνω από ένα μπολ για να μαζεύετε το χυμό τους.

Τα βάζετε σε στρώσεις σε μια κατσαρόλα (πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, γιατί πιτσιλίζουν στο βράσιμο και πασπαλίζετε κάθε στρώση με ζάχαρη. Τα περιχύνετε με το νερό και το χυμό που μαζέψατε (όσος και να είναι) και τα βράζετε για 15 λεπτά. Όσο βράζουν αφαιρείτε τον αφρό από την επιφάνεια με τρυπητή κουτάλα. Ύστερα, τα αφήνετε στην κατσαρόλα, σκεπασμένα για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζετε για ½ περίπου ώρα, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτετε το λεμόνι και την αφήνετε να πάρει μια βράση, 3-4 λεπτά. Ελέγχετε αν έχει δέσει (κάνετε Το τεστ ετοιμότητας) και όταν είναι έτοιμη την αποσύρετε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει λίγο τη μοιράζετε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα. Κλείνετε τα βάζα όταν κρυώσει τελείως η μαρμελάδα.
#Η ζάχαρη πρέπει να είναι ζεστή για να διαλυθεί εύκολα:# Τη βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπολ και τη ζεσταίνετε σε προθερμασμένο χαμηλό φούρνο (120°C) για 15 λεπτά. Εκτός από την απλή ζάχαρη, υπάρχει στην αγορά ειδική ζάχαρη για μαρμελάδες εμπλουτισμένη με πηκτίνη, που δεν είναι αναγκαία, αλλά υποβοηθά στο δέσιμο της μαρμελάδας και έχετε σίγουρα αποτελέσματα. Κι αυτή πρέπει να ζεσταθεί.
#Το τεστ ετοιμότητας:# Πριν ξεκινήσετε το βράσιμο της μαρμελάδας, βάζετε 2-3 πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Για να βεβαιωθείτε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη, παίρνετε μια κουταλίτσα μαρμελάδα και τη ρίχνετε στο παγωμένο πιατάκι.

Το γέρνετε ελαφρά: αν η μαρμελάδα είναι ακόμα υγρή και κυλάει, τότε θα πει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο. Αν όμως πήζει ελαφρά και μόλις και με δυσκολία κυλάει λίγο, τότε είναι έτοιμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ