ΑρχικήΓλυκάΚλασική μαρμελάδα φράουλα

Κλασική μαρμελάδα φράουλα

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 3-4 μέτρια βαζάκια):

1 κιλό φράουλες

3 φλ. (600 γρ.) ζάχαρη

2 μέτρια (ή 1 ½ μεγάλα) λεμόνια ο χυμός + το ψιλό ξύσμα

Εκτέλεση:

Βάζετε ένα-δυο πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη. Αφαιρείτε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις κόβετε στα δυο. Βάζετε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών σε μια μικρή κατσαρόλα (ανοξείδωτη ή εμαγιέ) και βράζετε το μίγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτετε τις φράουλες και συνεχίζετε το βράσιμο, πάντα σε πολύ χαμηλή φωτά, για 20 λεπτά, μέχρι να κατεβάσουν οι φράουλες αρκετό από το χυμό τους. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε το μίγμα, μέχρι να κοχλάσει σιγά- σιγά-σιγά. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα παίρνοντας ένα πιατάκι από την κατάψυξη και βάζοντας μέσα ένα κουταλάκι από το χυμό του μίγματος: Πρέπει να πήζει σε ζελέ. Αν χρειαστεί, το σιγοβράζετε για λίγα ακόμα λεπτά και ξαναδοκιμάζετε με το άλλο παγωμένο πιατάκι.

Αδειάζετε προσεχτικά τη μαρμελάδα σε δυο καθαρά βαζάκια και όταν κρυώσουν τα βάζετε στο ψυγείο για άμεση κατανάλωση. Αν θέλετε να κρατήσετε τη μαρμελάδα για μέχρι και ένα χρόνο, τότε θα τη βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Αποστειρωμένα βαζάκια: Τα καλύτερα είναι τα γυάλινα, με μεταλλικό καπάκι, από παλιές μαρμελάδες, ή με γυάλινο καπάκι και μεταλλικό κλείσιμο και στεφανάκι από καουτσούκ για στερέωμα. Τα πλένετε με καλά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το στόμιο προς τα πάνω, χωρίς να αγγίζει το ένα το άλλο και προσθέτετε μέσα και τα καπάκια. Προσθέτετε νερό που να τα καλύπτει και τα βράζετε για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Τα βγάζετε προσεχτικά με λαβίδα (τσιμπίδα) και τα στραγγίζετε πάνω σε ολοκάθαρη πετσέτα.  

Ο κανόνας λέει ότι η ζεστή μαρμελάδα μπαίνει σε ζεστά βαζάκια και η κρύα σε κρύα βαζάκια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ