Κολοκάσι καπαμάς

Αν και ο καπαμάς φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, εντούτοις τα υλικά διαφέρουν. Άλλοι βάζουν χοιρινό, άλλοι αρνί ή κατσίκι (ρίφι), ενώ κάποιοι παραλείπουν εντελώς το κρέας.

Συστατικά
1 κιλό χοιρινό (ή αρνί ή κατσίκι) κομμένο για σούβλα
1 κιλό κολοκάσι (να μην είναι πολύ μεγάλες οι ρίζες (μάππες) που θα επιλέξετε)
2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
1 ½ φλ. νερό
σπορέλαιο (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο) για το τηγάνισμα
1 κουταλάκι αλάτι
Βήματα

Σε ένα μπολ βάζετε το κρέας και ρίχνετε το κρασί. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το κρέας να μαριναριστεί για 3-4 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.

Ξεφλουδίζετε το κολοκάσι και το σκουπίζετε με μια πετσέτα (όχι να το πλύνετε).

Το κόβετε σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκατοστού περίπου. Ένα μυστικό για να γίνει τραγανό το κολοκάσι είναι να βάλετε το μαχαίρι μέχρι τη μέση και να το σηκώσετε λίγο προς τα πάνω για να «τσακρίσει» και μετά να κόψετε εντελώς τη ροδέλα. Αν είναι δύσκολο να κόψετε το κολοκάσι σε φέτες, τότε το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Επίσης, αν είναι μεγάλη η ρίζα κόβετε τις ροδέλες στη μέση.

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε μπόλικο σπορέλαιο και τσιγαρίζετε το κρέας βάζοντας λίγο – λίγο κάθε φορά. Ακολούθως, το βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και το βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μέχρι να τσιγαριστεί το κρέας βάζετε στο κρασί το κολοκάσι. Ακολούθως, τσιγαρίζετε και το κολοκάσι.

Βάζετε το κρέας σε μια μέτρια κατσαρόλα, τοποθετείτε από πάνω το κολοκάσι και σβήνετε με το κρασί που έχει απομείνει.

Αλατίζετε και προσθέτετε το νερό. Ύστερα, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να καταστηθεί το φαγητό. Αν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο νερό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ