Φλαούνες

ΥΛΙΚΑ

Για τη Ζύμη

300 γρ. φαρίνα

350 γρ. χωριάτικο αλεύρι

1 κουταλάκι αλάτι

60 γρ. βούτυρο

30 γρ. ζάχαρη

300 γρ. γάλα

11 γρ. ξηρή μαγιά

1 αυγό

1/4 κουταλάκι μαστίχα

1/4 κουταλάκι μέχλεπι

Για τη Γέμιση

600 γρ. τυρί φλαούνας

180 γρ. φαρίνα

30 γρ. baking powder

45 γρ. σταφίδες

10 γρ. φρέσκο δυόσμο

1/4 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα

1/4 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι

4 αυγά

60 γρ. γάλα

1 κουταλάκι ζάχαρη

11 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή

100 γρ. σησάμι

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

1 αυγό (για την επάλειψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το σησάμι με το νερό και χυμό λεμονιού για 3’ και σουρώνουμε.

Για τη ζύμη, κοπανίζουμε μαζί μαστίχα και μέχλεπι με λίγο αλεύρι κι ανακατεύουμε με τα δύο είδη αλεύρου κι αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο κι ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαγιά κι αφήνουμε να αφρίσει. Χτυπούμε ελαφρά το αυγό, προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς και ρίχνουμε στο μείγμα του αλεύρου. Ζυμώνουμε για 5’ σε μίξερ, μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη, πλάθουμε σε μπάλες, σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε για 30’.

Για τη γέμιση, κοπανίζουμε μαστίχα και μέχλεπι με λίγο αλεύρι. Τρίβουμε το τυρί, ψιλοκόβουμε το δυόσμο κι ανακατεύουμε μαζί με τις σταφίδες, μαστίχα, μέχλεπι, αλεύρι, baking powder. Κτυπούμε καλά τα αυγά. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαγιά κι όταν αφρίσει ρίχνουμε το μείγμα στα αυγά. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε στο μείγμα τυριού. Ανακατεύουμε καλά και χωρίζουμε σε 7 ίσα μέρη.

Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με πλάστη ανοίγουμε σε κύκλο διαμέτρου περίπου 20 εκ. Πιέζουμε την κάτω μεριά στο σησάμι, βάζουμε το 1/7 της γέμισης στο κέντρο σαν μπάλα και με πινέλο υγραίνουμε γύρω γύρω. Διπλώνουμε πρώτα το πάνω μέρος έτσι ώστε να μισοκαλύπτει τη γέμιση κι επαναλαμβάνουμε με το κάτω, δεξιά κι αριστερά. Πιέζουμε τις 4 γωνιές για να στερεωθεί η ζύμη. Τοποθετούμε τις φλαούνες σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε για 45′. Αλείβουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45’ περίπου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ