ΑρχικήΓλυκάΜπισκότα - ΚουλούριαΤσουρέκι με πορτοκάλι

Τσουρέκι με πορτοκάλι

Συστατικά
4 ½ φλ. αλεύρι χωριάτικο ή περισσότερο αν χρειαστεί
1 γεµάτη κουταλιά µαγιά ξηρή
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 φλ. ζάχαρη
150 γρ. (10 κοφτές κουταλιές) βούτυρο σε κοµµατάκια/κοφτές κουταλιές
4 αυγά, χτυπηµένα ελαφρά + ένα επιπλέον για άλειµµα
3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή µπράντι
1 κουταλιά ξύσµα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί µέρος µόνο)
¾ φλ. χλιαρό γάλα
Βήματα

Διαλύετε 1 κουταλιά ζάχαρη σε ¼ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε τη µαγιά. Την αφήνετε µέχρι να αφρίσει για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντάς τη µια φορά. Διαλύετε την υπόλοιπη ζάχαρη στο γάλα. Όταν η µαγιά είναι έτοιµη, την προσθέτετε στο γάλα.

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε το αλάτι, ρίχνετε µέσα το βούτυρο και το δουλεύετε µε τις άκρες των δαχτύλων σας για να γίνει σαν ψίχουλα. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο, αναµιγνύετε τη µαγιά µε τα αυγά και το λικέρ ή το µπράντι και τα ρίχνετε µέσα, µαζί µε το ξύσµα του πορτοκαλιού.

Δουλεύετε το µίγµα µέχρι να γίνει µια ζύµη λεία και ελαστική (5-7 λεπτά ζύµωµα). Αν χρειαστεί, προσθέτετε περισσότερο αλεύρι. Τη µαζεύετε σε µπάλα, τη σκεπάζετε µε µια πετσέτα και την αφήνετε σε χλιαρό µέρος για 1-1½ ώρα µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. «Ξεφουσκώνετε» τη ζύµη χτυπώντας την µε τη γροθιά σας και την ξαναζυµώνετε για 1-2 λεπτά. Την αφήνετε να ξαναφουσκώσει για 1 ακόµη ώρα. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Χωρίζετε τη ζύµη σε τρία µέρη και πλάθετε τρία µπαστούνια µε τις παλάµες σας. Τα βάζετε δίπλα- δίπλα πάνω σε ένα βουτυρωµένο ταψί και ξεκινάτε το «πλέξιµο» από το κεντρικό κοµµάτι. Γυρίζετε τα δυο άκρα προς τα κάτω.

Σκεπάζετε το τσουρέκι µε πετσέτα και το αφήνετε να ανέβει για µια περίπου ώρα. Το αλείφετε µε το επιπλέον αυγό, ελαφρά χτυπηµένο µε µια κουταλιά νερό και το ψήνετε για 40-45 περίπου λεπτά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ