Τεµπούρα

Σηµείωση: Υπάρχει έτοιµη σος σουκιγιάκι (Sukiyaki Sauce) σε µπουκαλάκια. Μπορείτε όµως να φτιάξετε τη δική σας αναµιγνύοντας 1 φλ. ζωµό βοδινού µε 2 κουταλιές ζάχαρη, ½ φλ. σόγια σος, 2 κουταλιές σάκε (Sake, κρασί από ρύζι) ή λευκό ξηρό κρασί και ½ κουταλάκι σησάµι. Τα ανακατεύετε για λίγο στη φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και τη σερβίρετε κρύα.

Συστατικά
8 µεγάλες, ωµές γαρίδες,
Ποικιλία λαχανικών:
Χρωµατιστή πιπεριά, µικρά µανιταράκια µοιρασµένα, καρότο, ξεφλουδισµένο, λεπτά φρέσκα φασολάκια, πολύ µικρές (ανοιχτόχρωµες) µελιτζάνες, µπιζέλια µανζτού (που τρώγονται µε τη φλούδα)…
µπόλικο φιστικέλαιο για τηγάνισµα,
Σος σουκιγιάκι (Sukiyaki Sauce) για το σερβίρισµα (δες σηµείωση).
Κουρκούτι:
1 αβγό,
½ φλ. αλεύρι,
1 γεµάτη κουταλιά κορν φλάουερ,
½ σχεδόν φλ. πολύ παγωµένο νερό.
Βήματα

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, αφήνοντας τις ουρίτσες στη θέση τους. Τις χαράζετε στην πλάτη, για να αφαιρέσετε τη µαύρη φλέβα, και ύστερα τις χαράζετε κατά µήκος της κοιλιάς, για να µην κουλουριαστούν στο ψήσιµο. Κόβετε την πιπεριά στα τέσσερα κατά µήκος και ύστερα κάθε κοµµάτι στα δυο κατά πλάτος. Κόβετε στη µέση κατά µήκος τις µελιτζάνες και ύστερα κόβετε κάθε κοµµάτι στα τρία, σαν φυσερό, αφήνοντάς τα ενωµένα στο πάνω µέρος. Κόβετε το καρότο σε λεπτά φετάκια κατά µήκος και ύστερα σε µπαστουνάκια 5 εκατοστά µήκος και πάχος 1½ εκατοστό.

Ετοιµάζετε το κουρκούτι µόλις πριν το τηγάνισµα (µην το αφήσετε να περιµένει): Χτυπάτε µε πιρούνι το αβγό µε το παγωµένο νερό και ύστερα αναµιγνύετε µέσα το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Δεν πρέπει να το χτυπήσετε πολύ – το µίγµα πρέπει να έχει «κουβαράκια» από αλεύρι.

Βάζετε µια σχάρα πάνω από ένα ταψί, για να στραγγίζετε πάνω τα τηγανισµένα λαχανικά και ψαρικά. Βουτάτε πρώτα τα λαχανικά στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε τµηµατικά σε µπόλικο ζεστό λάδι, για ½ περίπου λεπτό. Τα βγάζετε και πάνω στη σχάρα. Ύστερα, κρατώντας τις γαρίδες από την ουρίτσα, τις βουτάτε στο κουρκούτι και τις τηγανίζετε για 1 λεπτό. Τα σερβίρετε, συνοδεύοντάς τα µε σος σουκιγιάκι.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ