ΑρχικήΠιάτα με υπογραφήΠερικλής ΡουσουνίδηςΑστακοουρές µε νουτλ στιρ-φράι

Αστακοουρές µε νουτλ στιρ-φράι

Συστατικά
4 µικρές αστακοουρές (αν βρείτε µικρούς ολόκληρους αστακούς, τους βράζετε πρώτα και ύστερα ξεχωρίζετε τις αστακοουρές και φυλάγετε τα κεφάλια µε τις δαγκάνες για µπισκ),
1 λίτρο (4 φλ.) αρωµατικός ζωµός για βράσιµο αστακού ή νερό µε 1/4 φλ. λευκό ξίδι,
Αλάτι, πιπέρι.
Νουτλ στιρ-φράι:
250 γρ. κινέζικα νουτλ αβγού (Egg noodles), βρασµένα σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου και στραγγισµένα,
30 γρ. (2 κοφτές κουταλιές) βούτυρο ή λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο),
1 κουταλάκι ψιλοκοµµένο λεµονόχορτο (Lemongrass),
1 κουταλάκι ψιλοκοµµένο φρέσκο τζίντζερ,
1 κουταλιά πολύ ψιλοκοµµένο φρέσκο κρεµµυδάκι (το άσπρο µέρος του µόνο),
1 κουταλιά γιαπωνέζικο αβγοτάραχο tobiko ή κόκκινο αβγοτάραχο (lumpfish)
4 κουταλιές σος τεριγιάκι + επιπλέον για το σερβίρισµα.
Βήματα

Βράζετε τον αρωµατικό ζωµό µε αλάτι (ή απλά το αλατισµένο νερό µε ξίδι) και ρίχνετε µέσα τις αστακοουρές. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τις βράζετε για 8-10 λεπτά από τη στιγµή που θα κοχλάσει ξανά το νερό. Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Ύστερα, µε ένα κοφτερό µαχαίρι ή ψαλίδι, κόβετε τη µεµβράνη µε τα «κοκαλάκια» κατά µήκος της κοιλιάς και την αφαιρείτε ξεκολλώντας τη σάρκα τους, αφήνοντας να είναι στερεωµένη µόνο στην ουρά.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε τα νουτλ στιρ-φράι: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε ένα γουόκ ή ένα µεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρετε µέσα το κρεµµυδάκι µε το λεµονόχορτο και το τζίντζερ, µέχρι να µαραθούν και προσθέτετε τα βρασµένα νουτλ. Τα περιχύνετε µε τη σος τεριγιάκι και τα ανακατεύετε µέχρι να ζεσταθούν. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε µέσα το αβγοτάραχο.

Απλώνετε τα νουτλ σε µια πιατέλα ή τα µοιράζετε σε 4 ατοµικά πιάτα, βάζετε από πάνω τις αστακοουρές και τις συνοδεύετε µε επιπλέον σος τεριγιάκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ