ΚΡΑΣΙ & ΠΟΤΟΚΡΑΣΙΤαξίδι στο Κτήμα της οικογένειας Guerrieri στο Le Marche της Ιταλίας

Ταξίδι στο Κτήμα της οικογένειας Guerrieri στο Le Marche της Ιταλίας

Πίσω από κάθε καλό κρασί κρύβεται όχι μόνο γνώση, μα κυρίως αγάπη και πάθος. Την αλήθεια αυτή είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι ότι ισχύει και με το παραπάνω στο Κτήμα της οικογένειας Guerrieri στο Le Marche της Ιταλίας.

Στις αρχές Απριλίου, επισκεφθήκαμε το Κτήμα Azienda Agraria Guerrieri στην περιοχή Colli Pesaresi της Μάρκε (Le Marche), στην Ιταλία. Μέσα στο φως και τα εκπληκτικά ανοιξιάτικα χρώματα των απαράμιλλων τοπίων του Μάρκε, η επίσκεψη υπήρξε μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

Το Κτήμα βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία, με υπέροχη θέα σε κοιλάδες, πλαγιές και λόφους, και παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, λάδι και ζυμαρικά από ιδιόκτητες καλλιέργειες. Η Agraria Guerrieri έχει να επιδείξει μια θαυμαστή ιστορία πέντε γενεών, που υπηρέτησαν και υπηρετούν μια παράδοση αφιέρωσης στη φύση, τη γη και τον άνθρωπο.

Πέρα από το υπέροχο τοπίο, εκείνο που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή είναι η φιλοξενία, η φιλικότητα του προσωπικού και ιδιαίτερα το πάθος του σημερινού επικεφαλής του Κτήματος Λούκα Guerrieri. Ο Λούκα ανέλαβε προσωπικά την ξενάγησή μας και τη γευσιγνωσία των κρασιών και των λαδιών του Κτήματος, αφιερώνοντας μας σχεδόν όλο του το απόγευμα.

Όπως μας εξήγησε με έμφαση ο Λούκα Guerrieri, «το Κτήμα μας δεν θα υπήρχε, ούτε θα είχε μέλλον χωρίς το πάθος και τη δέσμευση των ανθρώπων του. Αυτοί αποτελούν την ομάδα μας, μοιράζονται τις αξίες και τους στόχους μας και διαθέτουν την ίδια πεποίθηση και πάθος για δουλειά σε στενή επαφή με τη φύση και το περιβάλλον». Το Κτήμα δεν χρησιμοποιεί εποχιακούς εργάτες, αλλά βασίζεται σε μια συνεκτική ομάδα 50 περίπου ατόμων που εργάζονται εκεί μόνιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και, όπως διευκρινίζει ο Λούκα, «το κάνουν εδώ και δεκαετίες, μερικές φορές ακόμα και γενιές…». Αυτό γίνεται, όπως εξηγεί ο Λούκα, επειδή «πρόκειται για μια επιχείρηση όπου οι άνθρωποι ακόμα μετρούν. Οπόταν δίνεται στους υπαλλήλους η ευκαιρία να εκτελούν την εργασία τους γνωρίζοντας ότι έχουν σταθερή απασχόληση».

20240401 165500

Κοντά στον αρχαίο ποταμό Metuaro, οι αμπελώνες του Κτήματος καλύπτουν έκταση 48 εκταρίων, σε υψόμετρο 200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ καλλιεργούνται ποικιλίες λευκών σταφυλιών, όπως Bianchello, Verdicchio, Sauvignon, Chardonnay και Moscato, καθώς και ερυθρές ποικιλίες υψηλής ποιότητας, όπως Sangiovese, Montepulciano, Lacrima και Cabernet Sauvignon. Απέναντι από τους αμπελώνες, υπάρχουν και 30 εκτάρια γης καλυμμένα από αρχαίους ελαιώνες από τους οποίους παράγεται υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Εκτός από τους αμπελώνες και τους ελαιώνες, στο Κτήμα γίνεται καλλιέργεια δημητριακών που εκτείνεται σε μια έκταση 120 εκταρίων και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών σιταριού, περιλαμβανομένων αρχαίων ποικιλιών όπως το farro.

Βασισμένη στη μακρά  οικογενειακή παράδοση, αλλά και στη σύγχρονη τεχνογνωσία, η οικογένεια Guerrieri παράγει μια γκάμα εξαίρετων κρασιών, συμπεριλαμβανομένων ερυθρών, λευκών και ροζέ. Επίσης, παράγουν επιδόρπιους και αφρώδεις οίνους κορυφαίας ποιότητας.

Όπως μας πληροφορεί ο Λούκα, για την οινοποίηση χρησιμοποιούνται σταφύλια μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, τα οποία καλλιεργούνται σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (φυτικά λιπάσματα, μη χημικά μηχανικά βοτανίσματα…). Όλες οι εργασίες παρακολουθούνται στενά και επαγγελματικά από τους ανθρώπους της ομάδας, των οποίων το πρώτο πάθος είναι η βιώσιμη γεωργία.

Το οινοποιείο Guerrieri βρίσκεται στην καρδιά των αμπελώνων του Κτήματος, ώστε να μειώνεται ο χρόνος από τον τρύγο μέχρι τη διαδικασία οινοποίησης. Η ενέργεια που χρησιμοποιείται σε όλες τις εγκαταστάσεις παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες που είναι εγκατεστημένοι στα κτίρια του αγροκτήματος. Για την οινοποίηση χρησιμοποιούνται τόσο ανοξείδωτες δεξαμενές, όσο και δεξαμενές από μπετόν, επιλεγμένες ζύμες, κρύα εκχύλιση και αυστηρός θερμικός έλεγχος κατά τη ζύμωση και τη συντήρηση. Η παλαίωση των κρασιών γίνεται σε δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλά και σε μεγάλα και μικρά γαλλικά ή ιταλικά δρύινα βαρέλια. Η διαδικασία παλαίωσης κυμαίνεται από 3 έως 24 μήνες ανάλογα με τον τύπο του κρασιού που παράγεται.

Alberto E Maria Giulia Guerrieri 1024x501 (1)

Στη γευσιγνωσία δοκιμάσαμε 3 εξαιρετικά λευκά: το Guerrieri Bianco από τις ποικιλίες BIanchello και Verdicchio, το Guerriero Del Mare από Bianchello το κορυφαίο λευκό κρασί της Azienda Guerrieri το οποίο παράγεται μόνο τις καλύτερες χρονιές. Τα σταφύλια από επιλεγμένα αμπελοτόπια ζυμώνονται εν μέρει σε μεγάλα δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια ωριμάζουν σε barriques για 12 μήνες. Η κομψότητα του θυμίζει λευκό κρασί Βουργουνδίας. Το τρίτο λευκό ήταν το Biancanima από Bianchello το οποίο ζυμώνει σε τσιμεντένιες δεξαμενές και δεξαμενές από ιταλική terracotta μαζί με τις φλούδες. Μετά τη ζύμωση και το φιλτράρισμα το κρασί παραμένει για ένα χρόνο στα ίδια δοχεία.

Δοκιμάσαμε επίσης τα ερυθρά Guerrieri Nero από τις ποικιλίες Sangiovese, Montepulciano και Cabernet Sauvignon και το Guerriero della Terra 2021 από Montepulciano και Sangiovese Ένα κορυφαίο κρασί από τα παλαιότερα αμπέλια του οινοποιείου. Αυτό το blend παράγεται μόνο στις καλύτερες χρονιές. Ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Έχει βαθύ πορφυρό χρώμα με σχεδόν μελανό μαύρο πυρήνα. Με έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, γλυκά βατόμουρα και νύξεις βαλσαμικού. Η γεύση είναι γεμάτη, σχεδόν κρεμώδης με μεταξένιες τανίνες και εκλεπτυσμένη οξύτητα. Το σύνολο είναι απόλυτα ισορροπημένο με μακρά επίγευση.

Το οινοποιείο Guerrieri είναι ανοικτό για επισκέψεις όλο τον χρόνο και η γευσιγνωσία τόσο των κρασιών, όσο των λαδιών και των προϊόντων από σιτάρι, είναι δωρεάν.

Δείτε Επίσης