ΚΡΑΣΙ & ΠΟΤΟΚΡΑΣΙΑσύρτικο στην Κύπρο; Γίνεται!

Ασύρτικο στην Κύπρο; Γίνεται!

Η αγαπημένη μας ποικιλία καλλιεργείται εδώ και μερικά χρόνια στην Κύπρο με πολύ καλά αποτελέσματα, δίνοντας κρασιά με χαρακτήρα. Δοκιμάσαμε τα τέσσερα και μοναδικά δείγματα από την ποικιλία Ασύρτικο και σας παρουσιάζουμε τις εντυπώσεις μας.

Αν και το Ασύρτικο συνδέεται κύρια με τη Σαντορίνη, η αλήθεια είναι πως καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ελλάδα και πλέον στην Κύπρο, δημιουργώντας κρασιά με διαφορετικό στυλ αναλόγως της περιοχής. Το πρώτο ωστόσο εκτός Ελλάδας Ασύρτικο προέκυψε από τον κεραυνοβόλο «έρωτα» του Peter Barry, ιδιοκτήτη του διάσημου αυστραλιανού οινοποιείου Jim Barry με το Ασύρτικο το 2006 όταν είχε έρθει για διακοπές στη Σαντορίνη. Σήμερα η ζωηρή και πολυδυναμική ποικιλία σταφυλιού η οποία δείχνει εξαιρετική αντοχή στην ξηρασία και τις ασθένειες, είναι η δεύτερη πιο καλλιεργημένη ποικιλία στην Ελλάδα μετά τον Ροδίτη. Το Ασσύρτικο προέρχεται από τα αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων, με τη Σαντορίνη να αποτελεί τον ιστορικό τόπο καταγωγής της. Ο αμπελώνας στη Σαντορίνη μαζί με τον κυπριακό θεωρούνται ως οι ιστορικότεροι στην Ευρώπη αφού δεν έχουν πληγεί ποτέ από φυλλοξήρα και είναι αυτόριζοι.

Το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη ξεχωρίζει για τη συμβολή του terroir της περιοχής στα αρώματά του, τη χαρακτηριστική ορυκτότητα, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας παράγει κρασιά με πιο έντονα τα φρουτώδη χαρακτηριστικά. Το Ασύρτικο μπορεί να δώσει μια πλούσια γκάμα κρασιών, από ήσυχα ξηρά μέχρι ρετσίνες και αφρώδη, ενώ συνδυάζεται επίσης με άλλες ποικιλίες για να παράγει εξαιρετικά γλυκά κρασιά όπως το διάσημο Vinsanto. Βασικό πλεονέκτημα της ποικιλίας αποτελεί το γεγονός  πως παρόλο που καλλιεργείται κυρίως σε ζεστά και ξηρά κλίματα, τα οποία συνήθως οδηγούν σε υψηλές περιεκτικότητες σακχάρων στα σταφύλια, καταφέρνει στο τέλος της περιόδου ωρίμασης να διατηρεί την οξύτητά του σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως επακόλουθο την παραγωγή οίνων με άριστη ισορροπία μεταξύ αλκοόλης, οξύτητας και γευστικού όγκου.

Αν του δώσετε χρόνο, μετά από πέντε, και στις κατάλληλες συνθήκες, μετά από δέκα χρόνια το Ασύρτικο θα είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο και έντονο με χαρακτηριστικά αρώματα παλαίωσης και καλή γευστική εξέλιξη.

ΟΙΝΟΥ ΓΗ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2023

Ποικιλιακή Σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Αμπελώνες: Όμοδος

Αλκοολικός τίτλος: 13,0 %

Ένα «ορεινό» Ασύρτικο από ιδιόκτητο αμπελώνα σε υψόμετρο 900 μέτρων στην περιοχή Ομόδους το οποίο ωστόσο, δέχεται την θαλάσσια αύρα, και διατηρεί φυσικές υψηλές οξύτητες.

Το χρώμα του λαμπερό υποκίτρινο, με πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη, πολύπλοκη, με καθαρότητα, τυπική της ποικιλίας, όπου κυριαρχούν αρώματα  εσπεριδοειδών grapefruit lime  και νότες μεταλλικότητας. Το στόμα του φινετσάτο,  γεμάτο με δροσιστική  ζωηρή οξύτητα. Η επίγευση μακριά και εκρηκτική.  Η εκφραστική επίγευση, με ένα άγγιγμα ορυκτότητας, αναζητεί επίμονα τα λιπαρά μεσογειακά ψάρια αλλά και λιπαρά τυριά και χαλούμι.

ΒΛΑΣΙΔΗΣ ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ 2021

Ποικιλιακή Σύνθεση: Ασύρτικο 100% .

Αμπελώνες: Κοιλάνι στην τοποθεσία Κολώνη

Αλκοολικός τίτλος: 13 %

Ακόμη ένα εξαιρετικό κρασί από Ασσύρτικο, αρκετά φινετσάτο το οποίο προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες στο Κοιλάνι σε αμμοαργιλώδη και ασβεστολιθικά εδάφη.

Το κρασί το οποίο κατά 20% παλαιώνει σε βαρέλι είναι μέτριας αρωματικής έντασης με αρώματα από κονφί εσπεριδοειδών (ζαχαρωμένη φλούδα), βοτάνων όπως αρμπαρόριζα και μέντα, λευκού ροδάκινου,  αχλαδόμηλου, ζυμών, μελιού, με μια ελαφριά νύξη από δρυ και βανίλια. Γευστικά κυριαρχεί η οξύτητα σε συνδυασμό με την ορυκτότητα, η οποία βρίσκεται σε αρμονία με το πλούσιο σώμα του και την κρεμώδη και έντονη επίγευση.

ΚΤΗΜΑ ΔΑΦΕΡΜΟΥ ΑΣΥΡΤΙΚΟ  2022

Αμπελώνες: Βαβατσινιας, 850 μετρά υψόμετρο

Δυνατότητα παλαίωσης 10 χρονιά.

Αλκοολικός τίτλος: 13,5 %

Ένα πολύ καλής ποιότητας Ασύρτικο από το Κτήμα Δαφέρμου το οποίο ήταν το πρώτο που οινοποίησε Ασύρτικο στην Κύπρο. Επίσης «ορεινό» αφού ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων στη Βαβατσινιά. Η ζύμωση γίνεται σε μεγάλα βαρέλια (500 λίτρων) από ακακία και γαλλικό δρυ για 6 μήνες.

Ελαφρύ κίτρινο με μύτη μέτριας έντασης όπου κυριαρχούν αρώματα φλούδας εσπεριδοειδών αλλά και γλυκολέμονων, πόμελου, grapefruit, αλλά και πράσινου λάιμ, με νότες βοτάνων του βουνού, βανίλιας, καπνού, πέτρας, δρυός και φρέσκου φουντουκιού. Πλούσιο στο στόμα με νόστιμη υψηλή οξύτητα με γεύσεις από φλούδες εσπεριδοειδών και δρυός, νότες αλατότητας και μακρά επίγευση. Έχει δυνατότητα παλαίωσης μέχρι 10 έτη.

ΓΙΑΣΚΟΥΡΗΣ ΑΣΥΡΤΙΚΟ 2023

Ποικιλιακή Σύνθεση : Ασύρτικο 100% .

Αμπελώνες: Πάχνα

Γεωγραφική Ένδειξη: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λεμεσός (ΠΓΕ)

Οινοποίηση και Ωρίμανση: Κλασική ζύμωση λευκού κρασιού. Ωρίμανση για 4 μήνες στις οινολάσπες σε δρύινα βαρέλια.

Είναι το πιο αρωματικό από τα τέσσερα κρασιά από Ασύρτικο που υπάρχουν στην Κύπρο με ευχάριστα και ζωηρά αρώματα μοσχολέμονου, καϊσιού, ροδάκινου και κηρήθρας. Στο στόμα είναι πλούσιο και φρουτώδες με τραγανή οξύτητα και νότες ορυκτότητας. Συνδυάζεται με ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, σαλάτες και κίτρινα τυριά.

Δείτε Επίσης