ΚΡΑΣΙ & ΠΟΤΟΚΡΑΣΙΣτην Κύπρο οι δεύτεροι ψηλότεροι αμπελώνες σε όλη την Ευρώπη

Στην Κύπρο οι δεύτεροι ψηλότεροι αμπελώνες σε όλη την Ευρώπη

Τα κρασιά της Πιτσιλιάς καθιερώνουν το δικό τους ξεχωριστό Brand κυπριακών οίνων από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου.

Εσείς το γνωρίζατε ότι ο δεύτερος υψηλότερος αμπελώνας της Ευρώπης βρίσκεται στην  Πιτσιλιά σε υψόμετρο 1.501 μέτρων; Τρία οινοποιεία στην Κύπρο δημιουργούν το δικό τους Δίκτυο Αμπελουργών / Οινοποιών υπερ-ορεινών αμπελώνων Πιτσιλιάς  με στόχο να προβάλουν τη μοναδικότητα των κρασιών τους στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από τα 6.170 δεκάρια αμπελώνων στην Πιτσιλιά, μόνο τα 706 (11%) βρίσκονται σε υψόμετρο κάτω των 800 μέτρων ενώ η μεγαλύτερη σε έκταση υψομετρική ζώνη είναι η ζώνη μεταξύ 1.000 -1.200 μέτρων και αντιστοιχεί σε 2223 δεκάρια  ενώ ακολουθεί η ζώνη 1.200 – 1.400 μέτρων με 1.892 δεκάρια, οι οποίες. Οι δύο ζώνες συναποτελούν το 77% των αμπελώνων της Πιτσιλιάς. Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη είναι και η ύπαρξη αμπελώνων έκτασης 52 δεκαρίων που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1400 μέτρων με τον ψηλότερο αμπελώνα να βρίσκεται στα 1.501μ. Τα οινοποιεία τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το Οινοποιείο Τσιάκκας, το Οινοποιείο Κυπερούντας και το Οινοποιείο Santa Irene στον Φαρμακά.

Η αμπελοκαλλιέργεια σε μεγάλο υψόμετρο είναι μια συναρπαστική συνέργεια της φύσης και της ανθρώπινης τεχνογνωσίας. Μπορεί να συνδέσει το κρασί με ιστορίες, παραδόσεις και με το εντυπωσιακό και ανόθευτο φυσικό τοπίο της Κύπρου. Το μεγάλο υψόμετρο μπορεί να βάλει την Κύπρο στον οινικό χάρτη της Ευρώπης ως η περιοχή με τους ψηλότερους αμπελώνες της Ευρώπης ενώ η διασύνδεση με άλλα κλιματικά δεδομένα μπορούν να συνθέσουν μια δέσμη χαρακτηριστικών για δημιουργία ενός ξεχωριστού brand.  

Η ανωτερότητα των κρασιών που προέρχονται από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου

Τα κρασιά τα οποία προέρχονται από αμπελώνες σε μεγάλο υψόμετρο παρουσιάζουν συχνά ανώτερη ποιότητα λόγω των μοναδικών περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτά τα υψόμετρα. Ο συνδυασμός ψυχρότερων θερμοκρασιών, αυξημένης έκθεσης στο υπεριώδες φως και σημαντικών ημερήσιων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας συμβάλλει στην ανάπτυξη πολύπλοκων γεύσεων και αυξημένης οξύτητας στα σταφύλια.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε μεγάλα υψόμετρα επιβραδύνουν τη διαδικασία ωρίμασης, επιτρέποντας στα σταφύλια να αναπτύξουν πιο συμπυκνωμένες γεύσεις και ισορροπημένα επίπεδα σακχάρων. Η παρατεταμένη καλλιεργητική περίοδος οδηγεί επίσης σε σταδιακή ωρίμαση, με αποτέλεσμα πιο διαφοροποιημένες και καλά αναπτυγμένες γεύσεις στο κρασί.

Ακόμα, η αυξημένη έκθεση στο υπεριώδες φως λόγω του υψομέτρου συμβάλλει στην παραγωγή σταφυλιών με παχύτερο φλοιό, ο οποίος περιέχει υψηλότερα επίπεδα φαινολικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές ενισχύουν το χρώμα, τη δομή της τανίνης και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρασιού, βελτιώνοντας τη συνολική του ποιότητα και τη δυνατότητα παλαίωσης του.

Δείτε Επίσης