ΚΡΑΣΙ & ΠΟΤΟΚΡΑΣΙΗ Κύπρος στο ποτήρι: Το γεράκι που εμπνέει

Η Κύπρος στο ποτήρι: Το γεράκι που εμπνέει

Τι σχέση μπορεί να έχει το γεράκι ή σιαχίνι όπως το αποκαλούμε στο νησί μας με το κρασί; Κι όμως, η κομψότητα, η περηφάνεια και η γρηγοράδα του εμπνέει τους οινοποιούς μας να δημιουργήσουν κρασιά μοναδικά και σπάνια. Όπως τον Κορυφαίο Οίνο του Falcon Nest Winery του γιατρού Νίκου Σταύρου στην Κορφή Λεμεσού ή τον Μουκλό και το The vagabond Petnat του Τσιάκκα.

Τόσο ο Ορέστης Τσιάκκας όσο και ο Νίκος Σταύρου μας διηγήθηκαν τις δικές τους ιστορίες.

Ορέστης Τσιάκκας

«Τα δύο κρασιά του οινοποιείου Μουκλός και The Vagabond που έχουν στην ετικέτα το γεράκι παράγονται από την ντόπια ποικιλία μαύρο σε μια δροσιστική εκδοχή. Το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε είναι ο Μουκλός το 2018. Το μυστικό πίσω από αυτές τις ετικέτες του οινοποιείου μας είναι πως το κάθε πουλί αντικατοπτρίζει  και το ύφος του κρασιού. Το γεράκι είναι κομψό, περήφανο και γρήγορο. Όπως και ο Μουκλός σε αυτή την περίπτωση. Ένα κρασί που καταναλώνεται γρήγορα από την ημέρα εμφιάλωσης του. Με λεπτό σώμα αλλά με κομψότητα και φινέτσα. 

Από εκεί δημιουργήθηκε στη συνέχεια και η ιδέα του The Vagabond Petnat. Το γεράκι τρελάθηκε, μπήκε στην δεξαμενή, απέκτησε φυσαλίδες και …. «εκτοξεύτηκε». Εκτοξεύτηκε για άλλα μέρη, σε τόπους που ψάχνουν το κάτι διαφορετικό και μοναδικό. Όπως το γεράκι που είναι ταξιδιάρικο.»

Νίκος Σταύρου

«Κάθε καλοκαίρι και Φθινόπωρο, τον καιρό του τρύγου μαζεύονται γεράκια πάνω από το οινοποιείο. Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μαζεύονται πολλά μαζί και κάνουν μια τελετουργική πτήση. Ίσως ζευγαρώνουν ή κυνηγούν. Γνωρίζω ότι τα γεράκια της Ελεωνόρας έρχονται στην Κύπρο από τον Απρίλιο και παραμένουν μέχρι τον Νοέμβριο για να γεννήσουν. Γι’ αυτό και η ετικέτα μας κοσμείται από ένα γεράκι.»

Δείτε Επίσης