ΑρχικήΓλυκάΦωλιές μαρέγκας Πάβλοβα με φράουλες

Φωλιές μαρέγκας Πάβλοβα με φράουλες

Παίρνει ώρα στο ψήσιμο, αλλά είναι ένα υπέροχο, εντυπωσιακό επιδόρπιο.

Χρόνος: 2 ½ ώρες

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά (για 8 τεμάχια)

Για τις φωλιές μαρέγκας:

3 ασπράδια μεγάλων αβγών

½ κουταλάκι λεμόνι

¾ φλ. ζάχαρη

Γέμιση:

250 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες σε κυβάκια

2 κοφτές κουταλιές ζάχαρη

2/3 φλ. κρέμα γάλακτος

2/3 φλ. (150 γρ.) τυρί κρέμα (Cream Cheese)

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

επιπλέον φράουλες για γαρνίρισμα

αλεσμένη ψίχα χαλεπιανών για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα) στους 110⁰C (ή με αέρα στους 90⁰C). Βάζετε τα ασπράδια σε ένα καθαρό και απόλυτα στεγνό μπολ μαζί με το λεμόνι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να αρχίσουν να πήζουν. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας μία-μία κουταλιά τη ζάχαρη, περιμένοντας να απορροφηθεί εντελώς πριν βάλετε άλλη. Θα έχετε μια λεία και γυαλιστερή πηκτή μαρέγκα σαν στραγγιστό γιαούρτι. 

Σχεδιάζετε αραιά 8 κύκλους με μολύβι, διαμέτρου 7 εκ. πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα που να καλύπτει το ταψί του φούρνου. Βάζετε τη μαρέγκα σε ένα μεγάλο κορνέ ζαχαροπλαστικής με απλή μύτη και βγάζετε κύκλους σπιράλ που να καλύπτουν την επιφάνεια κάθε κύκλου. Ύστερα, κάνετε 2 επιπλέον κύκλους στον περίγυρό τους, ο ένας πάνω στον άλλο, για να υψώσετε τοιχώματα στις φωλιές. Εναλλακτικά, μοιράζετε τη μαρέγκα στους 8 κύκλους και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, φτιάχνετε φωλιές/πηγαδάκια, με ανυψωμένα τοιχώματα. Ψήνετε τις φωλιές για 2 ώρες, μέχρι να γίνουν τραγανές και να ξεκολλούν εύκολα από τη λαδόκολλα. Τις αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.   

Μέχρι να κρυώσουν οι φωλιές, ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε τις φράουλες σε ένα μπολ, τις πασπαλίζετε με 1 κοφτή κουταλιά από τη ζάχαρη και τις αφήνετε να κατεβάσουν το χυμό τους, για ½ ώρα. Στο μεταξύ, βάζετε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, τη βανίλια και την υπόλοιπη 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη και χτυπάτε το μίγμα με το μίξερ, μέχρι να πήξει σαν σαντιγί. Ανακατεύετε μέσα απαλά τις φράουλες.   

Βάζετε τις φωλιές σε πιατέλα και μοιράζετε μέσα τη γέμιση. Τις γαρνίρετε με τεμαχισμένες επιπλέον φράουλες και τις πασπαλίζετε, αν θέλετε, με αλεσμένα χαλεπιανά. 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ