Μπορεί να δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον του ΠΟΠ προϊόντος μας όμως επισημαίνει ότι το εύκολο χρήμα, η απάτη, η νοθεία, ο μιμητισμός αλλά και ο πλημμελής έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς αποτελούν σημαντικά εμπόδια στη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιστορία του χαλουμιού.
Έχετε ασχοληθεί επιστημονικά με το τυρί ως καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΠΑΚ, ως συγγραφέας αφού γράψατε βιβλίο για το τυρί αλλά έχετε αρκετές φορές κληθεί ως εμπειρογνώμονας από το κράτος για να βοηθήσετε στο θέμα του Xαλουμιού. Είναι τόσο δύσκολο θέμα το Χαλλούμι για να το χειριστούμε;
Το Χαλλούμι ως προϊόν, τεχνικά, δεν είναι δύσκολο να το χειριστούμε. Στο τεχνικό μέρος οφείλω να πω ότι οι βιομήχανοι/παραγωγοί του τυριού έχουν επενδύσει και έτσι έχει εξελιχθεί το προϊόν. Αυτό που μας δημιουργεί ακόμη και σήμερα προβλήματα είναι η διαχρονική προσπάθεια των αρμοδίων φορέων που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των προδιαγραφών του προϊόντος στο να μείνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς «ευχαριστημένοι». Ωστόσο, πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, μετά την πιστοποίηση του του Χαλλουμιού ως Προϊόν με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). θα πρέπει ωστόσο να διασφαλίσουμε την αυθεντικότητα του προϊόντος και να τηρήσουμε κατά γράμμα τις προδιαγραφές.
Ο Κάρλο Πετρίνι ιδρυτής του Slow Food του οποίου υπήρξατε ενεργό μέλος είχε πει κάποτε ότι “Η ιστορία των τροφίμων είναι τόσο σημαντική όσο και μια μπαρόκ εκκλησία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και να προστατεύουν τα παραδοσιακά τρόφιμα. Ένα τυρί είναι τόσο άξιο διατήρησης όσο ένα κτίριο του 16ου αιώνα”. Μήπως εμείς χάσαμε στην πορεία τη σύνδεση με την πολιτιστική κληρονομιά;
Ο Κάρλο Πετρίνι έχει δίκιο. Γι’ αυτό και ο αγώνας για τη διατήρηση της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιστορία των τροφίμων μας είναι συνεχής. Δεν είναι εύκολο, χρειάζονται αρκετοί για να μοιραστούν κοινές ανησυχίες και να μπορέσουνε να βρουν συνοδοιπόρους. Το εύκολο χρήμα, η απάτη, η νοθεία, ο μιμητισμός αλλά και ο πλημμελής έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς αποτελούν σημαντικά εμπόδια. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε αυτή τη σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να αναδείξουμε προς όφελος μας την μοναδικότητα μας ως ένα Μεσογειακό νησί με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επηρεάζει την ποιότητα των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων που παράγουμε και καταναλώνουμε.
Ποιο είναι το μέλλον της τυροκομίας στην Κύπρο; Μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα οι μικροί παραγωγοί με όραμα;
Οι μικροί παραγωγοί πρέπει και μπορούν να κάνουν την διαφορά και προσωπικά πιστεύω στην δυναμική τους. Θα πρέπει να αναδείξουν την διαφορετικότητα των προϊόντων τους και να επενδύσουν στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά το είδος του γάλακτος, τα συστήματα εκτροφής, τον τρόπο παραγωγής. Υπάρχει η ανάγκη για συνεργασίες και συνέργειες που να προέρχονται από ανθρώπους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας από τον δικό του χώρο δράσης.
Ποιοι είναι οι στόχοι του νεοσύστατου Ινστιτούτου Τυριού Κύπρου;
Το νεοσύστατο Ινστιτούτο Τυριού έχει θέσει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων/ημερίδων/εργαστηρίων σε παραγωγούς, σχετικούς φορείς και καταναλωτές σε τεχνικά θέματα σε σχέση με την παραγωγή τυριών αλλά και την ανάδειξη του τυριού ως ένα προϊόν γαστρονομίας με ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά. Συγχρόνως θα ασχοληθεί με θέματα που απασχολούν τον αγροδιατροφικό τομέα και τον συνειδητοποιημένο καταναλωτή όπως είναι οι προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και η αεισφορία. Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για την συγκεκριμένη προσπάθεια και θα ανακοινωθούν δράσεις.