Αναζητά πάντα την αλήθεια και την ουσία της κουζίνας, γνωρίζει καλά τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της και βρίσκεται στον αντίποδα της κενής αλλά instagrammable εικονικής πραγματικότητας της γεύσης. Η Εύη Χιώτη μάς προσκαλεί στον γευστικό της κόσμο.
Τη γνωρίσαμε μέσα από τις δημιουργίες της ως σεφ στο οικογενειακό γαλλικό εστιατόριο La Maison Fleurie και παρακολουθούμε με θαυμασμό την πλούσια δράση της στην προώθηση της γαστρονομίας ως σημαντικού κεφαλαίου του παγκόσμιου πολιτισμού. Είναι Αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης και Εκδόσεων στον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, επαγγελματικό μέλος στην Academie Culinaire de France , Les Toques Francaises, Disciples Escoffier, Chefs Sans Frontiers, Organisation Mondial de la Gastronomie,WICCI Cyprus και Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας Κύπρου.Είναι επίσης πιστοποιημένη Κριτής Γευσιγνωσίας στον WACS , στο Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης στις Βρυξέλλες.
Τι σημαίνει ο τίτλος σου Ambassador of Taste for the Global Gastronomy:
Οι στόχοι του οργανισμού Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy εδράζονται σε μια ενιαία παγκόσμια αντίληψη που αναδεικνύει την αξία της γεύσης ως κομμάτι του πολιτισμού των χωρών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις τοπικές παραδόσεις και την γαστρονομική κληρονομιά. Ιδιαίτερος βέβαια στόχος για εμένα είναι η διάδοση της Eλληνικής γεύσης και του διατροφικού πολιτισμού της Μεσογείου. Παράλληλα όλοι οι συνεργαζόμενοι φορείς επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ιδέα της κοινής παγκόσμιας γαστρονομικής κληρονομιάς, να ενθαρρύνουμε την προοπτική προστασίας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της ποιότητας των τροφίμων και της ασφάλειας τους, να μεταδώσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοση και τις αρχαίες μεθόδους και τεχνικές μαγειρικής.
Ποιο ήταν το τελευταίο σου ταξίδι και τι αποκόμισες από αυτό;
Επισκέφθηκα τον περασμένο Μάιο στην Ιταλία το Πανεπιστήμιο Γαστρονομικών Τεχνών Alma, στην περιοχή της Πάρμα.To ταξίδι μου αυτό αφορούσε ένα μικρό κομμάτι ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος σχετικά με την βιωσιμότητα στον τομέα της γαστρονομίας και την εκπαίδευση αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών μαγείρων. Στο πρόγραμμα Climate Smart Chefs συμμετέχουν φορείς από την ελίτ στο χώρο της γαστρονομικής εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής αλλά και των επαγγελματιών μαγείρων. Δημιούργησαν ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που πρόβαλλε το ιδανικό μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής ως πρότυπο για την πορεία προς την γαστρονομία με μηδέν απόβλητα. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική, συμμετείχαμε σε προσομοίωση σ’ ένα Μεσογειακό δείπνο του χτες και του σήμερα, στη χρήση ψηφιακών εργαλείων για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις συνταγές αλλά και στην αμφίδρομη επικοινωνία για κοινή προσπάθεια όλων των φορέων.
Ποια ήταν η πιο πρόσφατη γευσιγνωσία που συμμετείχες ως κριτής;
Στο International Taste Institute στις Βρυξέλλες όπου γίνεται οργανοληπτική αξιολόγηση προϊόντων. To Ινστιτούτο επιστρατεύει μία ελίτ από Σεφ και Σομελιέ παγκοσμίως οι οποίοι αξιολογούν τους βασικούς παράγοντες ποιότητας και γεύσης των προϊόντων . Η γευσιγνωσία είναι τυφλή και παρέχεται χρήσιμη ανατροφοδότηση στους παραγωγούς. Το Ινστιτούτο αξιολογεί χιλιάδες τρόφιμα τα οποία προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου.
Ποιο θα είναι το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα προσφέρεις;
Η εφαρμογή σε πρακτικό επίπεδο της κυκλικής γαστρονομίας στον επισιτιστικό τομέα με έχει απασχολήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε μεγάλο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό έχω ετοιμάσει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης Μαγείρων και στελεχών της εστίασης το οποίο περιλαμβάνει την εκπαίδευση, ενημέρωση αλλά και τρόπους πρακτικής εφαρμογής μέσα από καθημερινές δράσεις αλλά και την χρήση ψηφιακών εργαλείων .
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να επιτευχθεί ο στόχος «μηδέν απόβλητα» επιβάλλεται να ξεκινήσουμε πολύ πριν φτάσουμε στα απόβλητα. Οι δράσεις μας πρέπει να ξεκινούν από τον προγραμματισμό, τις αγορές, την διαχείριση των προϊόντων και των υπολειμμάτων και παράλληλα την αλλαγή νοοτροπίας και την εμπλοκή όλων των μερών σε αυτή την προσπάθεια.
Ποια εθνική κουζίνα σου αρέσει καλύτερα και γιατί;
Δύο σημαντικές γαστρονομικές παραδόσεις, όπως η Γαλλική και η Ελληνική, έχουν καθορίσει την δημιουργική μου πορεία. Ωστόσο, μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο, έχω καταφέρει να αναπτύξω τη δική μου μαγειρική που αντανακλά τα προσωπικά μου πιάτα και την προσέγγισή μου στο φαγητό. Ο στόχος μου είναι πάντοτε να παρέχω την απόλαυση μιας ολοκληρωμένης γευστικής εμπειρίας. Προκειμένου να πετύχω το αποτέλεσμα αυτό λαμβάνω υπόψη μου στο μενού που επιλέγω, τις γευστικές ιδιαιτερότητες των προσκεκλημένων , το κλίμα που θέλω να δημιουργήσω, τα υλικά που χρησιμοποιώ, ακόμα και τα συνοδευτικά ποτά που προτιμώ..
Ποια υλικά δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο σου;
Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να χρησιμοποιώ εποχιακά και τοπικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ επιδιώκω να έρχομαι σε επαφή με μικρούς τοπικούς παραγωγούς που προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια στα πιάτα μου υπερισχύουν οι φυτικές πρώτες ύλες αντί των ζωικών, με την αυθόρμητη προοπτική του σεβασμού προς τη ζωή και τη βιωσιμότητα.Θα έλεγα ότι στο ψυγείο μου δεν λείπουν ποτέ τα λαχανικά, τα φρούτα, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.
Ποιες είναι οι καλύτερες σου αναμνήσεις από το La Μaison Fleurie;
Η ασταμάτητη δημιουργικότητα που διέθεσα στο χώρο αυτό, από την ίδρυση μέχρι την καθιέρωση του ως ένα εστιατόριο με μοναδική ατμόσφαιρα fine dining για την εποχή του. Είναι σπουδαίο να συλλαμβάνεις μια ιδέα και να την ολοκληρώνεις παίρνοντας το όνειρο σου ακόμη πιο ψηλά.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σου τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κυπριακής κουζίνας;
Έχουμε την τύχη να παραλάβουμε μια πολύτιμη γαστρονομική κληρονομιά γεμάτη ιστορία, τέχνη, άριστης ποιότητας πρώτες ύλες που μυρίζουν Μεσόγειο, ήλιο, θάλασσα. Tεχνικές μαγειρικής, συντήρησης, ζύμωσης που αναβαθμίζουν πολλές φορές ταπεινά συστατικά σε μαγευτικές γεύσεις. Ο πλούτος, το βάθος και η σοφία αιώνων του Μεσογειακού γαστρονομικού πολιτισμού, αυτό είναι το ιδιαίτερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και αυτό το εργαλείο πρέπει να αξιοποιούμε.
Τι θα συμβούλευες ένα νεαρό Κύπριο σεφ;
Η μαγειρική είναι μια τέχνη που απαιτεί αγάπη, δημιουργικότητα και αφοσίωση, δεν είναι μόνο εντυπωσιακά πιάτα στο διαδίκτυο και Chefs influencers, αλλά ένα δύσκολο επάγγελμα με πολύ κόπο και δουλειά.
Είναι σημαντικό να προωθούν τα τοπικά προϊόντα καθώς αναδεικνύεται η ποιότητα και η αυθεντικότητα της τοπικής κουζίνας. Επιπλέον, ο σεβασμός στη φύση και η βιωσιμότητα είναι ζωτικές αξίες που πρέπει να έχουμε υπόψη μας στη μαγειρική. Είναι όμορφο να βλέπεις πώς τα πιάτα μπορούν να μεταδώσουν ένα μήνυμα και να προκαλούν συναισθήματα. Κάθε γεύση και υλικό μπορεί να έχει μια ιστορία πίσω του και να αναπαράγει διάφορες αναμνήσεις και συναισθήματα. Οι Σεφ έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοιες εμπειρίες για τους πελάτες τους, και αυτό είναι μοναδικό.
Αν καλούσες σε δείπνο στο σπίτι σου τους διεθνείς σεφ που θαυμάζεις τι θα τους μαγείρευες;
Αυτή είναι μια ωραία πρόκληση αφού οι πετυχημένοι επαγγελματίες συνήθως αγαπούν τις αυθεντικές γεύσεις και ευχαριστιούνται να γνωρίζουν κάτι νέο.
Θα ετοίμαζα ένα εποχιακό μενού με τοπικά προϊόντα πολύ καλής ποιότητας χρησιμοποιώντας γευστικούς συνδυασμούς που πλησιάζουν τις κλασσικές συνταγές της τοπικής κουζίνας.
Ένα πιθανό μενού θα μπορούσε να περιέχει:
- Ραβιόλες με πολύ λεπτό φύλλο ,γέμιση χαλούμι και γλυκόξινη σάλτσα με φρέσκα σύκα
- Χταπόδι καπνιστό με ρίγανη και μέλι, σερβιρισμένο σε φίνες φέτες παντζάρι και σως ταραμά
- Ψάρι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα σερβιρισμένο σε ελαφριά μους αυγολέμονο με σέλινο και πατάτα
- Αμυγδαλωτά φούρνου, μακαρόν, γεμιστά με κυδώνι και κρέμα κανέλλας
- Λουκούμια μπουκιές με περγαμόντο και τσάι τριαντάφυλλο