Σύκο γλυκό κουταλιού

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο που βάζουμε ασβέστη στα γλυκά του κουταλιού, αλλά με αυτό το τρόπο τα φρούτα σφίγγουν και είναι τραγανά. Να θυμάστε πως το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό και κάνει μπαλίτσες πριν διαλυθεί.
Υλικά για 25 κομμάτια
25 άγουρα σύκα (όταν ωριμάσουν θα είναι μεγάλα μαύρα)
½ φλ. ασβέστης
1 ¼ φλ. ζάχαρη
1 ¼ φλ. νερό
¼ φλ. χυμός λεμονιού, + 1 ½ κουταλιά επιπλέον
25 ασπρισμένα αμύγδαλα
2-3 γαρίφαλα
1 ξυλαράκι κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Με το ειδικό εργαλείο αποφλοιωτή λαχανικών αφαιρείτε όσο πιο λεπτά μπορείτε μια λεπτή στρώση από την εξωτερική φλούδα των σύκων. Ύστερα, διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να τα σκεπάζει σε μια μη μεταλλική λεκάνη και τα βάζετε μέσα (για να μείνουν σφικτά). Τα κρατάτε για 2 ώρες, τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά με μπόλικα νερά.
  2. Ζεσταίνετε νερό σε μια κατσαρόλα (εμαγιέ ή ανοξείδωτη, όχι από αλουμίνιο), τα ρίχνετε μέσα και τα βράζετε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό. Τα στραγγίζετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα καυτό νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (προσοχή δεν θέλουν πολύ βράσιμο), μέχρι που όταν τα τρυπάτε με οδοντογλυφίδα να μη βρίσκετε αντίσταση.
  3. Τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό με παγάκια και το ½ φλ. χυμό λεμονιού. Τα αφήνετε μέσα για 2 ώρες και τα ξαναστραγγίζετε.
  4. Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο γιατί αν μείνουν στο τηγάνι θα μαυρίσουν. Παίρνετε ένα-ένα τα σύκα και μπήγετε από το κάτω μέρος τους (τη βάση) από ένα αμύγδαλο.
  5. Τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τα γαρίφαλα και το βράζετε για 10 λεπτά, κουνώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα για να διαλυθεί η ζάχαρη. Το αφήνετε ένα βράδυ και την επόμενη μέρα το βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι, για μερικά λεπτά (το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό και κάνει μπαλίτσες πριν διαλυθεί ). Το βάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ