Σταφύλι γλυκό κουταλιού

Στην Κύπρο το λέμε κιούλι, στην Ελλάδα αλμπαρόριζα ή αρμπαρόριζα, γεράνιο, γεράνι, πελαργόνι, ενώ στη Λέσβο χρυσαχί, και στη Δυτική Μακεδονία μοσχόφυλλο. Όπως και να το ξέρετε, δίνει ξεχωριστό άρωμα στα γλυκά του κουταλιού, αλλά και στα λικέρ.
Υλικά
1.200 γρ. περίπου σφικτά άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια (για να έχετε 1 κιλό περίπου ρόγες)
1 κιλό ζάχαρη
1 φλ. νερό
½ φλ. ασβέστης
1/3 φλ. χυμός λεμονιού + 1 κουταλιά χυμός επιπλέον
½ φλ. ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα (κιούλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βγάζετε τις ρόγες από τα τσαμπιά. Διαλύετε τον ασβέστη σε νερό που να τις καλύπτει, σε μια μη μεταλλική λεκάνη, τα βάζετε μέσα και τα αφήνετε να μείνουν για 2 ώρες (για να σφίξουν και να μη λιώνουν στο βράσιμο).
  2. Ύστερα, τις στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά, πολλές φορές, με μπόλικο τρεχούμενο νερό. Τις βάζετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό που μόλις να τις σκεπάζει και το χυμό λεμονιού για 2 ώρες. Στο μεταξύ, βράζετε τη ζάχαρη με το νερό (1 φλ.) σε μια κατσαρόλα (εμαγιέ ή ανοξείδωτη) ανακατεύοντας για να λιώσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να κάνει τις πρώτες φουσκάλες την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Στραγγίζετε καλά τα σταφύλια και τα ρίχνετε στο σιρόπι μαζί με την αμυγδαλόψιχα. Προσθέτετε και την αρμπαρόριζα (το κιούλι), βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να κοχλάσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του (όταν ρίχνετε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό να κάνει μπαλίτσες πριν διαλυθεί). Προσθέτετε τον επιπλέον χυμό λεμονιού, αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
Συστατικά

Βήματα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ